To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Zapuszczone dzrewko - pomocy!

Ronin - 2008-03-21, 20:46

Szczepienie i to też nie koniecznie musi się przyjąć.
agus800 - 2008-04-24, 08:47

Ale szczepienia chyba nie da sie wykonac na ulistnionym drzewku na pniu z gałazkami...czy się da :?: :suchy: bo próbowałam i lipa
Ronin - 2008-04-24, 10:53

A fikus zrzuca Ci liście :?:
agus800 - 2008-04-24, 14:00

Nie hhehe. Tylko chodzi mi o to ze szczepienie wykonuje sie chyba ponizej korony pozbywajac sie jej a to co naszczepiamy jest ulistnione. Chyba ze sa inne sposoby ale probowalam szczepic wlasnie na fikusie bez pozbywania sie galezi i nic nie wyszlo
Ronin - 2008-04-24, 14:07

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :?: Czy masz na myśli szczepienie z podkładką :?: Tniesz pień na V i gałąź też :?: O tym mówisz :?: Szczepisz nie tylko w ten sposób. Możesz szczepić pojedyncze gałęzie. Przykładowo: masz styl wzniesiony i gałęzie idą Ci w kolejności lewo-prawo-tył-lewo prawo-lewo-prawo-tył-lewo. W tym momencie brakuje Ci do przepisowej kolejności jednej gałęzi w tył i starasz się ją jakoś tam ulokować. U Płochockiego w książce masz przedstawione różne rodzaje szczepień.
agus800 - 2008-04-24, 14:15

Tak jest wlasnie to mialam na mysli- szczepienie na podkladce :-) a ksiazke poczytam
Anonymous - 2008-04-25, 05:05

Zależy pi co chcesz szczepić - jelsi rozmnażasz w ten sposób jakąś odmianę, to normalne ze podkładce odcinasz wszystkie gałęzie - bo to nowa odmiana cię interesuje, to co wypuści zraz.
Jeśłi chcesz DOSZCZEPIĆ, czyli DODAĆ nową gałąź, to po co masz usuwać pozostałe???

Anonymous - 2008-04-28, 11:41

szef napisał/a:
Daj mu opocząć, jak pojawi sie coś zielonego będzie można coś sugerować. Przycięłaś mocno, jest bardzo prawdopobobne, że pojawi się cała masa nowych pędów, ficusy raczej nie są w tej materii problematyczne.

Po cięciu 21 marca, zaczeły się już pojawiać maleńkie listki.
Posłuchałam szefa i na razie dałam ficusowi odpocząć.przy okazji wstawie fotę, jak to wygląda, a za wszystkie Wasze rady-wielkie dzieki!

Ronin - 2008-04-28, 12:14

Bardzo się ciesze, że fikusowi ma się na życie. Z dnia na dzień będzie coraz więcej nowych pędów i tylko czekać na zagęszczenie. Czekam na zdjęcia ;-)
Anonymous - 2008-04-28, 13:44

Jak obiecałam, tak zrobiłam. Oto fotki ;-) :

I jak? :-P

@edit
Chyba coś nie weszło...To proponuję wejść w link:
http://img509.imageshack....91/fikusac2.jpg