To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - klon palmowy - co radzicie dalej?

Anonymous - 2008-03-20, 21:05

przemysle przez noc, ale jak go ogladam to jestem coraz bardziej sklonny go ciac. przemysle i jutro podejme decyzje.
Jacek Grzelak - 2008-03-21, 14:37

Dokładnie tak tnij , silne cięcie pobudzi roślinę do rozwoju uśpionych pączków i zagęści się ona przez ten sezon bardzo znacznie , w przyszłym sezonie (wiosną ) wybierzesz gałązki , które mają juz zostać , pozostałe usuń , i znowu daj drzewku silnie rosnąć . do budowy formy wybieraj drobne , gęsto rozkrzewione konary , które rozwijają się poziomo , te silne pionowe usuwaj , zawsze musisz pamiętać o natychmiastowym zabezpieczaniu wszelkich większych ran :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-03-22, 10:17

Wydaje mi się że koncepcja Hira jest dobra. Miałem podobny przypadek z brzozą, która mam do tej pory.
Anonymous - 2008-04-07, 20:34

jak juz pisalem, odcieta galaz z glupa franz wsadzilem do wody a ona sobie zyje w najlepsze i wypuszcza pedy (stoi w pokoju gdzie cieplo, dlatego ja pogonilo):

rzucilem o nim haslo na warsztatach i ktos powiedzial ze klony palmowe mozna szczepic do podkladu z innego klonu.

jutro przejde sie do centrum ogrodniczego i popatrze czy nie maja jakis klonow o odpowiedniej grubosci zeby uzyc go jako podkladu. ta moja galaz to klon palmowy butterfly, nie wiem czy moge wziasc dowolny inny klon czy jakis konkretny?

poznajdywajem te ksztalty podciec jak sie szczepi ale nie wiem ktory moglby byc odpowiedni do tego zadania. i jak z ta przekleta tasma? zapytam w centrum czy maja takie cos, jak nie to moze ktos by mial troche odsprzedac?

z gory dzieki za pomoc :)

HIR - 2008-04-07, 20:57

Witam na tema szczepienia to się nie wypowiem bo się nie znam ale nie wiem czy jest sens to robić bo byś musical kupić duży egzemplarz pod szczepienie żeby z miarę zrównać miejsce szczepienia które będzie widoczne jeszcze wiele lat wiec odradzam lepiej sobie prowadź całkiem nowe drzewko. A ten kikucik to spróbował bym ukorzenić użyj, ukorzeniacza i wsadź go w przepuszczalna mieszankę i zrób mu jakiś namiocik z litewek i siatki kombinuj chyba ze ktoś cos innego poradzi a rafie dostaniesz w prawie każdej kwiaciarni jak się uśmiechniesz :spoko: to ci pani da trochę jak nie to cie policzy słono pozdrawiam
Anonymous - 2008-04-07, 22:21

ukorzeniacz dostane w centrum ogrodniczym?

poza tym to mam wrazenie ze ona juz puscila korzonki. jak siedzi w szklance to jest pod skosem i widac jak w czesci podwodnej odstaja takie "wasy'.

przepuszczalna mieszanka moglaby byc kombinacja ziemi uniwersalnej i sredniego zwirku akwarystycznego w proporcji 1:1?

az szkoda spieprzyc ta galazke bo az milo patrzec ze zyje.

Anonymous - 2008-04-08, 10:32

kupilem ukorzeniacz i posadzilem roslinke do doniczki z mocno przepuszczalna mieszanka ziemi uniwersalnej, keramzytu (takiego drobnego) i zwirku akwarystycznego. zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes:
HIR - 2008-04-08, 23:13

Przymocuj solidnie zeby sie nie bujała!!!
Jacek Grzelak - 2008-04-09, 21:12

Klonu w taki sposób nie ukorzenisz , nie o tej porze roku :-|
Anonymous - 2008-04-09, 21:51

nie wiem, ja sie nie znam ale teraz to juz woz albo przewoz: wywalic na kompost zawsze moge.
Anonymous - 2008-04-24, 11:05

przez te ostatnie cieple dni roslinka macierzysta ruszyla z kopyta z liscmi:

natomiast galazka zyje sobie w doniczce, a jako ze cieplo to mieszka juz na dworze. i ciagle sie rozwija: