To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - RATUNKU WIĄZ MI USYCHA I GUBI LIŚCIE

Anonymous - 2008-03-09, 16:20

Witam serdecznieo d kilku tygodni jestem posiadaczem wiazu drobnolistnego.Kupilem go w sklepie w stanie lekko zaniedbanym.Dzrezewko puszcza nowe pedy ale traci starsze liscie.Co dziennie opada ich po 5-6 a czasem i wiecej.Martwie sie bo moze to ze zbyt duzej ilosci wody??Ale ograniczylem podlewanie.Jego miejscem jest parapet pod którym nie ma kaloryfera.Slonce nie za silne,ale tez nie za slabe.Okna sa stare drewniane a w SZkocji troszeczke wieje wiec moze od przciagu??.Jestem zalamany bo to moja jedyna roslinka i odratowanie jej kosztowalo mnie troche.Liscie robia sie jasne a potem zolkna i odpadaja.Co robic?? :cry:
Anonymous - 2008-03-14, 13:52

Pomocy!! Postawiłem bliżej okna sageretię , przestałem dużo podlewać i nadal mi liście żółknieją, pojawiają się plamki i dlaczego korzeń robi sie biały czy to jest coś poważnego??
Anonymous - 2008-03-14, 14:08

Normalne ze szkody zrobione w długim czasie nie naprawią się ot tak w ciagu paru dni. Nie wiemy co to znaczy "blizej okna" - ale mogę ci powiedzieć, że tylko na parapecie roślina będzie miała wystarczajacą ilosć światła. Co do białego korzenia: nie sposób z tego zdjęcia zgadnąć o co chodzi. Jeśli podlewałeś nawozem, moze to być osad z nawozu, osad z twardej wody albo pleśń. Wklej jakieś zdjęcie na którym coś widać!
Anonymous - 2010-01-16, 10:34

ma moje drzewko od wakacji to chyba jakiś żadki gatunek bo nie moge go znaleźć w sieci nazywa się ulmus chinensis problem jest w tym że mu więdną liście boję sie że to koniec jego życia spryskuję go 1 raz dziennie stoi na parapecie ma duzo słońca ale pod spodem jest grzejnik na innym forum ktoś mi powiedział że to dobrze i niech tam stoi. mam dopiero 11 lat!! proszę podajcie mi tytuły książek o bonsai albo polecane strony odpisujcie tutaj albo na mój e-mail: anusiastajniak@wp.pl proszę!!
Anonymous - 2010-01-16, 10:41

Del
Anonymous - 2010-01-19, 18:34

przepraszam czy ktoś wie może co to keramzyti gdzie go można kupić ?? ?
a jaki nawóz jest najlepszy do wiązu chińskiego??

Anonymous - 2010-01-19, 20:09

Poniższy tekst to kopia opisu z jednego z wielu sklepów internetowych. Kupić to możesz w każdym sklepie ogrodniczym, lepsza kwiaciarnia też może mieć.

Uwaga na przyszłość. Jeśli chcemy czegoś się dowiedzieć warto zapytać google. Zwłaszcza jak poszukujemy surowej wiedzy, bez potrzeby jakiejś analizy wielu możliwych wariantów. A w tym przypadku tak właśnie jest ;)

Któryś ze sklepów internetowych ;) napisał/a:

Keramzyt sprzedawany jest w postaci mniejszych lub większych kulek o nieregularnym kształcie, bardzo lekkich, gdyż zawierają dużo powietrza. Używa się ich w hydroponice. Wymieszane z ziemią próchniczą dla roślin pozwalają na lepsze zatrzymanie wody i przewietrzanie korzeni. Można też przykryć keramzytem ziemię w doniczce. Lepiej zachowa wówczas wilgoć.

Pozdrawiam
Romek

Anonymous - 2010-01-19, 23:09

Del