To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Ficus, mało liści..

Ronin - 2008-02-21, 14:29

AnnaDorota napisał/a:
tak działa słońce świecące przez szybę wprost na liście

Wszystkie moje rośliny w lato stoją na zewnątrz na stołach a nie w pomieszczeniu właśnie z tego powodu, zęby nie robić z szyby soczewki skupiającej promienie ;-) . Co do pozyskiwania cech naszych rodzimych drzew przez gatunki egzotyczne to zauważ słowo "nieco". To nieco jest spowodowane odmienną proporcją dni ciepłych od zimnych, żeby się jasno wyrazić. Chodzi mi o to, że przez różnice w tych dwóch klimatach gatunki tych samych roślin nie mają identycznych cech. :-)

szef - 2008-02-23, 20:43

Mylisz się. Ficus stojący u nas i w tropikach ma identyczne cechy.
Cechy sugerujące na przystosowanie sie do naszego klimatu, roslina mogłaby uzyskać pewnie najpredzej po kilkuset, jesli nie kilku tysiącach lat (ewolucja), zakładajac że zmiany odbywałyby sie stopniowo.

Szyba jest płaska i nie jest soczewką, to działa raczej jak piekarnik, tylko grzanie, bez jakiegokolwiek chłodzenia.

Ronin - 2008-02-24, 00:39

Dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Przyznam się szczerze, że tak właśnie myślałem, bo tak mi wychodziło z dedukcji, ale skoro osoby bardziej oczytane w tym temacie twierdzą inaczej znaczy, że była ona mylna. Jeszcze raz dziękuję. :-)