To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - kiedy zamowic nasiona ??

Anonymous - 2008-01-30, 08:09

To ja bym zainwestował i w te nasiona, nie są takie przesadnie drogie, ale wszystko zależy od Ciebie.
pawel18 - 2008-01-30, 15:02

jeszcze troche sie powtrzymam z kumpnem nasion , moze akurat blizej wiosny ktos bedzie wystawial jakies male sadzonki to sobie kupie . dzieki wszystki za odpowiedzi
Anonymous - 2008-01-30, 17:08

Witam
Czytałem sobie ten temat i postanowiłem sam poszukać sobie sadzonki takiego klonu palmowego, znalazłem coś takiego: http://kalmar.bazarek.pl/...i-sadzonki.html
Pawle18 co sądzisz o takich sadzonkach? takie jak na zdjęciu pewnie nie są ale można napisać do sprzedawcy, może podesłałby fotki tego klonu co sprzedaje.

pozdrawiam

pawel18 - 2008-01-30, 17:19

takie jak na zdjeciu na pewno nie sa , bo na zdjeciu jest gotowe bonsai ktore kosztuje za pewne kilka tysiakow . w ciemno tez nie bede kupowal bo przysla mi sadzonke za 20 zl ktora tak na prawde moze byc warta 3 zl . na razie nie bede nic do sprzedawcy pytal bo czekam jak narazie na odpowiedz innego . pozniej kto wie , moze cos i do tego napisze
ogrodnik - 2008-01-30, 17:44

Nie jest to czasem fotka z książki Tomlinsona...

http://bonsaiguide.com/BPG/BS_A0003.HTM

pawel18 - 2008-01-30, 17:51

tak michale mam ta ksiazke i widzialem to drzewko w tej ksiazce i to chyba kilka fotek tego drzewka jest , wiec tej sadzoni na pewno nie da rady kupic , nie ma takiej opcji :-)
Anonymous - 2008-01-31, 08:29

To zostaje Ci tylko szukać sadzonek i czekać. Powodzenia :)
Anonymous - 2008-01-31, 15:56

Ale mi wcale nie chodziło o to ze te sadzonki co są sprzedawane za 19,99 to takie jak na zdjęciu mam dwa drzewka i troche juz poczytałem i wiem, ze to nie jest możliwe aby takie drzewko było na sprzedaż za jedyne 19,99
Anonymous - 2008-02-02, 17:09

pawel18, radzę ci dac sobie spokój z nasionkami. ja ubiegłej wiosny kupiłem sobie w ogrodniczym klona palmowego odmiany "artropurpurea" (czy jakoś tak, czerwonolistny) w wieku ok 4-5 lat , wys ponad 50 cm za 25 zł. tak więc nasiona + przesyłka pewnie cię wyniesie praktycznie to samo. zastanów się
pawel18 - 2008-02-02, 17:19

wiem Sebastianie , ale ciezko bedzie znalezc mi taka sadzonke , stwierzilem ze w tym roku pojerzdze po szkolkach w poszukiwaniu klona palmowego i moze cos znajde , a jak nie to w przyszlym roku trzeba bedzie zamowic jakies nasiona i nie ma innego wyjscia . moze jak bede w Krakowie na warsztatch w tym roku (mam taka nadzieje ze beda i bede mogl sie wybrac ) to tam cos znajde na pewno . co do cen nasion to z tego co pamietam to 4 nasiona sa za 1zl , albo 10 nasion za 1zl , dokladnie nie pamietam , ale wolalbym tak jak ty kupic sadzonke mniej wiecej tego samego wzrostu .
Anonymous - 2008-02-02, 17:40

lepiej szukaj w centrach ogrodniczych, nastawionych na sprzedaż bardziej detaliczną mającą w swym asortymencie dużą ilość gatunków, możesz się też pokusić o zamówienie klona może coś się da zdziałać, szukać też można w takich sklepach jak OBI , czasem w ogrodzie zewnętrznym mozna spotkać coś ciekawego a także pewnie i klony tylko że sporo przepłacisz
arek_wie - 2008-02-02, 21:58

witam
bardzo małe sadzonki na allegro sprzedaje jacekwy kupowałem u niego miłorzęba polecam

EnDiK - 2008-02-03, 11:52

ja też kupowałem u jacekwy siewke klona palmowego i polnego. Tak jak napisał OOseba można znaleść coś interesującego w ogrodach zewnętrznych. I też Ci radze żebyś się zastanowił czy lepiej Ci się opłaci kupić nasiona czy małą sadzonke. Mniej wiecej tyle samo za to zapłacisz a bedziesz już miał od razu sadzonke i kilka lat do przodu.
pawel18 - 2008-02-03, 12:26

jak wybiore sie do rzeszowa to porozgladam sie w Leroy Merlin moze tam cos znajde .
arek_wie napisał/a:

bardzo małe sadzonki na allegro sprzedaje jacekwy

pisalem juz do niego meila , ale jeszcze nie odpowiedzial
EnDiK napisał/a:
. I też Ci radze żebyś się zastanowił czy lepiej Ci się opłaci kupić nasiona czy małą sadzonke
to juz pisalem kilka postow wyzej ze wolalbym sadzonke