Początki - POCZĄTEK! Fikus retusa, światło, jesień itd
pawel18 - 2007-10-11, 14:07
uwierz że z mchem jest więcej problemów niż bez niego ponieważ nie można dokładnie kontrolować wilgotności podłoża co do mieszanki to torf keremzyt i pisasek powinny wystarczyć zresztą poszukaj sobie na forum bo jest tutaj multum mieszanek i podane są proporcje
Anonymous - 2007-10-11, 14:40
szukam i szukam i niemoge znaleźć, może niepotrafie szukać prosze napisz jakie proporcje
pawel18 - 2007-10-11, 15:15
możesz zrobić kilka mieszanek glebowych na kilka proporcji np:
keremzyt na spód jako drenaż (obowiązkowo do każdej mieszanki)
- keremzyt piasek torf w proporcjach 1 : 1 : 1
- keremzyt piasek torf w proporcjach 2 : 1 : 2
- keramzyt torf w proporcjach 1 : 1
- pisek torf w proporcjach 1 : 1
- sam torf
te dwa ostatnie podłoża odradzam z powodu małej przepuszczalności podłoża
Anonymous - 2007-10-12, 12:36
No to skoro juz temat o retusie
Czas aklimatyzacji mojego ficusa trwał - moim zdaniem bardzo długo bo aż 5 tygodni, jednak kiedy skończyl sie ten okres na przesadzanie które mialo być było juz raczej za późno wiec zdecydowałam, ze do wiosny drzewko poczeka w starym podłożu. Jednak przez ostatnie 1,5 tygodnia zaobserwowalam , że ta mieszanka torf+piasek w ogóle ' nie działa' wszystko się wylewało górą, bryła korzeniowa w ogole nie była namoczona. No i popatrzylam na worek akadamy i tera zpytanie : przesadzić czy nie ? Co prawda jest już październik , ale wydaje mi się, ze lepiej by było jakbym zaryzykowała , bo drzewko bez wody do wiosny raczej nie wytrzyma..
pawel18 - 2007-10-12, 15:18
pamiętaj ży ryzyko się opłaca ale nie zawsze licz się z tym że drzewko może nie wytrzymać i po prostu zdechnie ja ostatnio przesadzałem segeretie i minął już tydzień i nic dalej się rozwija tak jak przed przesadzaniem mówi się że teraz już nie pwinno się tego robić ale jak drzewko jest w dobrej kondycji i zrobi się to ostrożnie to efekt powinien nyć pozytywny mowa oczywiści o indoorach jak by to chodziło o mnie to bym zaryzykował ale decyduj sama
Anonymous - 2007-10-12, 16:48
delete
Anonymous - 2007-10-12, 17:14
pawel18 napisał/a: | ja ostatnio przesadzałem segeretie i minął już tydzień i nic dalej się rozwija tak jak przed przesadzaniem |
już wolałabym to niż drzewko bez liści.
No więc przesadziłam. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie 'wyciągnęlam' stare podłoże, wymyłam doniczke, dałam siateczke, nasypałam troche podłoża, posadzilam drzewko i dosypałam. Obficie podlałam. Mam nadzieję, że przeżyje, za bardzo się już przywiązałam.
pawel18 - 2007-10-12, 17:37
a jaką mieszankę zrobiłaś wog napisał/a: | przesadzaj tylko odpusc kermazyt, nadaje sie na drenaz | kermazyt również nadaje się do mieszanki dzięki niemu podłoże staje się bardziej przepuszczalne
jeżeli zastosowałas tylko i wyłącznie piasek i torf to za jakiś czas będziesz miała to co miałaś
Anonymous - 2007-10-12, 17:49
delete
pawel18 - 2007-10-12, 18:43
to może napiszesz co zrobić żeby geba była bardziej przepuszczalna ja wiem że można wykorzystać kermazyt oraz akadame a ty znasz jakieś inne rozwiązania
Anonymous - 2007-10-12, 19:48
pawel18 napisał/a: | a jaką mieszankę zrobiłaś |
a to ma jakieś znaczenie czy drzewko przezyje czy nie ?
Anonymous - 2007-10-12, 20:20
delete
Jacek Grzelak - 2007-10-12, 20:59
Keramzyt w mieszance glebowej ma jedna , ale bardzo ważną i wielka wadę , jest lekki i zostaje wypłukiwany przez wodę , po prostu utrzymuje sie na jej powierzchni więc z mieszanki robi sie warstwa keramzytu , a pod nią gęstsze frakcje , jak wówczas kontrolować wilgotność podłoża Zamiast keramzytu musi być żwir i to o odpowiedniej granulacji dostosowanej do wieku i tempa wzrostu rośliny (gatunku i wieku)
Olon - 2007-10-12, 21:19
Podzielając zdanie kolegów JAcka i Woga dodam że od paru lat stosuję żwirek granitowy (zazwczaj o granulacji 1-3 mm) z dobrym wg mnie skutkiem. Stosowałem też agroperlit ale z nim jest o tyle problem że potrafi się zachować podobnie ja keramzyt (opis Jacka) więc wynikałoby, że materiały typu: granit, grubszy kwarc itp są jednak najlepsze.
pawel18 - 2007-10-13, 09:34
a gdzie można dostać ten żwirek granitowy i za ile kasy
|
|
|