To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - POCZĄTEK! Fikus retusa, światło, jesień itd

pawel18 - 2007-10-11, 14:07

uwierz że z mchem jest więcej problemów niż bez niego ponieważ nie można dokładnie kontrolować wilgotności podłoża co do mieszanki to torf keremzyt i pisasek powinny wystarczyć zresztą poszukaj sobie na forum bo jest tutaj multum mieszanek i podane są proporcje
Anonymous - 2007-10-11, 14:40

szukam i szukam i niemoge znaleźć, może niepotrafie szukać prosze napisz jakie proporcje
pawel18 - 2007-10-11, 15:15

możesz zrobić kilka mieszanek glebowych na kilka proporcji np:
keremzyt na spód jako drenaż (obowiązkowo do każdej mieszanki)
- keremzyt piasek torf w proporcjach 1 : 1 : 1
- keremzyt piasek torf w proporcjach 2 : 1 : 2
- keramzyt torf w proporcjach 1 : 1
- pisek torf w proporcjach 1 : 1
- sam torf
te dwa ostatnie podłoża odradzam z powodu małej przepuszczalności podłoża

Anonymous - 2007-10-12, 12:36

No to skoro juz temat o retusie :P

Czas aklimatyzacji mojego ficusa trwał - moim zdaniem bardzo długo bo aż 5 tygodni, jednak kiedy skończyl sie ten okres na przesadzanie które mialo być było juz raczej za późno wiec zdecydowałam, ze do wiosny drzewko poczeka w starym podłożu. Jednak przez ostatnie 1,5 tygodnia zaobserwowalam , że ta mieszanka torf+piasek w ogóle ' nie działa' wszystko się wylewało górą, bryła korzeniowa w ogole nie była namoczona. No i popatrzylam na worek akadamy i tera zpytanie : przesadzić czy nie ? Co prawda jest już październik , ale wydaje mi się, ze lepiej by było jakbym zaryzykowała , bo drzewko bez wody do wiosny raczej nie wytrzyma..

pawel18 - 2007-10-12, 15:18

pamiętaj ży ryzyko się opłaca ale nie zawsze licz się z tym że drzewko może nie wytrzymać i po prostu zdechnie ja ostatnio przesadzałem segeretie i minął już tydzień i nic dalej się rozwija tak jak przed przesadzaniem mówi się że teraz już nie pwinno się tego robić ale jak drzewko jest w dobrej kondycji i zrobi się to ostrożnie to efekt powinien nyć pozytywny mowa oczywiści o indoorach jak by to chodziło o mnie to bym zaryzykował ale decyduj sama
Anonymous - 2007-10-12, 16:48

delete
Anonymous - 2007-10-12, 17:14

pawel18 napisał/a:
ja ostatnio przesadzałem segeretie i minął już tydzień i nic dalej się rozwija tak jak przed przesadzaniem

już wolałabym to niż drzewko bez liści.
No więc przesadziłam. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie 'wyciągnęlam' stare podłoże, wymyłam doniczke, dałam siateczke, nasypałam troche podłoża, posadzilam drzewko i dosypałam. Obficie podlałam. Mam nadzieję, że przeżyje, za bardzo się już przywiązałam.

pawel18 - 2007-10-12, 17:37

a jaką mieszankę zrobiłaś ??
wog napisał/a:
przesadzaj tylko odpusc kermazyt, nadaje sie na drenaz
kermazyt również nadaje się do mieszanki dzięki niemu podłoże staje się bardziej przepuszczalne
jeżeli zastosowałas tylko i wyłącznie piasek i torf to za jakiś czas będziesz miała to co miałaś

Anonymous - 2007-10-12, 17:49

delete
pawel18 - 2007-10-12, 18:43

to może napiszesz co zrobić żeby geba była bardziej przepuszczalna ?? ja wiem że można wykorzystać kermazyt oraz akadame a ty znasz jakieś inne rozwiązania
Anonymous - 2007-10-12, 19:48

pawel18 napisał/a:
a jaką mieszankę zrobiłaś

a to ma jakieś znaczenie czy drzewko przezyje czy nie ?

Anonymous - 2007-10-12, 20:20

delete
Jacek Grzelak - 2007-10-12, 20:59

Keramzyt w mieszance glebowej ma jedna , ale bardzo ważną i wielka wadę , jest lekki i zostaje wypłukiwany przez wodę , po prostu utrzymuje sie na jej powierzchni więc z mieszanki robi sie warstwa keramzytu , a pod nią gęstsze frakcje , jak wówczas kontrolować wilgotność podłoża :?: Zamiast keramzytu musi być żwir i to o odpowiedniej granulacji dostosowanej do wieku i tempa wzrostu rośliny (gatunku i wieku) :roll: :-) ;-)
Olon - 2007-10-12, 21:19

Podzielając zdanie kolegów JAcka i Woga dodam że od paru lat stosuję żwirek granitowy (zazwczaj o granulacji 1-3 mm) z dobrym wg mnie skutkiem. Stosowałem też agroperlit ale z nim jest o tyle problem że potrafi się zachować podobnie ja keramzyt (opis Jacka) więc wynikałoby, że materiały typu: granit, grubszy kwarc itp są jednak najlepsze.
pawel18 - 2007-10-13, 09:34

a gdzie można dostać ten żwirek granitowy i za ile kasy ??