Kształtowanie drzewek - ficus benjamin
Anonymous - 2007-08-23, 20:03
Niestety z przyczyn nieznanych... (widoczne jest, że mogę załączać pliki a nie wychodzi ) nie udało mi się dodać zdjęć... będę próbować dalej.. fiskusa podlałam dzisiaj wodą z florowitem - na forum znalazłam informację, iż można stosować tę odżywkę więc próbuję...
Anonymous - 2007-08-24, 13:47
Yamakashiii napisał/a: | fiskusa podlałam dzisiaj wodą z florowitem - na forum znalazłam informację, iż można stosować tę odżywkę więc próbuję... | Widocznie mało czytasz forum. Nie stosuje się żadnych odżywek dopóki drzewko się nie zaaklimatyzuje. Podlewanie odżywkami może doprowadzić do uszkodzenia drzewka.
Anonymous - 2007-08-24, 14:17
Dziękuję za zwrócenie mi uwagi... Poczekam więc aż drzewko się zaaklimatyzuje i przestaną mu opadać liście.. choć opada mu ich coraz mniej, co mnie bardzo cieszy
Anonymous - 2007-08-30, 21:38
Z mojego fikusa coraz mniej opada liści... ku mojemu szczęściu oczywiście... zwrócono mi na forum uwagę, żeby kształtowanie najlepiej zacząć porą zimową. a do tego czasu? zostawić drzewko naturze?
pawel18 - 2007-08-31, 10:20
oj koleżanko to mi w żadnym wypadku nie przypomina drzewka bonsai to tak zwana marchewka za którą pewnie przepłaciłaś
Anonymous - 2007-08-31, 11:12
Marchewka ? Czyli takie sztuczne bonsai ?
Widziałam identyczngo w Obi, nawet miałam go kupić, ale coś marny był.
Anonymous - 2007-08-31, 11:25
Czyli wyjaśniło się ze zdjęcia, że to nie beniamin, tylko ficus retusa. Niestety na razie nie ma co formować, trzeba czekać, czekać, czekać...
pawel18 - 2007-08-31, 11:55
Arya napisał/a: | Marchewka ? Czyli takie sztuczne bonsai ? | nie to nie chodzi że sztuczne sztuczne to sztuczne wykonane z jakiegoś tworzywa ono jest żywe ale popatrz na kształt korzeni wyglądem przypominają marchew na przyszłość nie kupój już takich drzewek bo nie są wcale ładne nie wiem co ty w nim zauważyłaś takiego żeby go zabrać do domu
Anonymous - 2007-08-31, 19:00
Pawle, jeden chodzi w jeansach drugi w dresach. Wybacz jeśli powiem, że to drzewko nie jest drzewkiem bonsai, a fikusem o dużych korzeniach ... O ile z marketsai można uzyskać piękne prawdziwe bonsai to z twojej "marchewki" nie istnieje taka możliwość.
Jeśli się Ci podoba to miło, cieszy mnie to niezmiernie, ale zaszczycić tego drzewka tytułem bonsai nie będziesz mogła nigdy. Mnie takie drzewka się nie podobają, nie polecam ich kupno, zwłaszcza, że to roślina dorosła ucierpiała na tym ... interesie.
Anonymous - 2007-08-31, 19:53
delete
Anonymous - 2007-08-31, 21:08
Wog, rozumiem, że forum PAB dla wielu jest wyrocznią, ale nie wszyscy mają tam konta. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcia przed i po. Zgodzę się z jednym, że z krzaczora da się zrobić piękne bonsai, z marchewy nie, bo niby co zrobisz ? Dla mnie chyba jedynym rozwiązaniem byłoby połączenie tych dwóch korzeni w jeden, zlanie go w całość z pniem, wyrzeźbienie miejsca po cięciu i zabezpieczenie go i dociągnięcie jednej z gałęzi w taki sposób by wyglądała jak przedłużenie pnia. Jednak to roboty na kilka lat, jeśli nie więcej.
Uważam, że z każdego marketsai da się zrobić bonsai, natomiast z marchewy nie ... W moim zamyśle nigdy nie było zniechęcenie kogokolwiek do bonsai, wręcz przeciwnie, myślę, że każdy nawet największy mistrz może nauczyć się czegoś od swego ucznia. Żeby nie było nieporozumień, nie uważam się za mistrza, co najwyżej za początkującego czeladnika
A autorce tematu polecam zakupienie jakiegoś materiału i ćwiczenie na nim ... Z pewnością wiedza zdobyta przy formowaniu materiału przyda się przy kształtowaniu twojego fikusa.
Więc Wog, czekam z ciekawością na zdjęcia przed i po
Anonymous - 2007-09-01, 06:12
delete
Anonymous - 2007-09-01, 09:35
rejestracja jest bezpłatna, no chyba, że ktoś potrzebuje nowych okularów, aby przeczytać regulamin
Anonymous - 2007-09-01, 12:13
delete
Anonymous - 2007-09-01, 14:21
Może wyda się to dziwne ... Niby w jaki sposób chcesz posadzić to drzewko w niższej donicy ? Należałoby obciąć dużą część pnia (a raczej korzenia) ... Oświeć mnie ...
|
|
|