To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jeszcze jeden fikus

Anonymous - 2007-11-23, 10:14

delete
Anonymous - 2008-10-02, 22:00

Fikusik nieco się zmienił, więc czas pokazać nowy wygląd (na razie jedna fotka, resztę mi gdzieś wcięło :co: )

Ronin - 2008-10-02, 22:59

Po pierwsze to serdecznie gratuluję, ponieważ widać kawał roboty na roślinie i roślina zapowiada się na prawdę bardzo ciekawie.
Teraz uwagi: czym są rany zabezpieczone? Wydaje mi się, że na tej pierwszej gałęzi już po załamaniu pnia jest za dużo młodych pędów i przydałaby się selekcja. Jak nebari? Proponuję w przyszłym sezonie go podpędzić żeby wyprowadzić główne gałęzie.
Tak na koniec: ficus+kaskada=rzadkość (no może poza posiadaczami ficusów z "30 min Ficus caskade... " autorstwa Bolasa ;-) ) . Brawa za inwencję.

Anonymous - 2008-10-03, 06:46

delete
Anonymous - 2008-10-03, 11:34

Ronin napisał/a:
czym są rany zabezpieczone?
Miękka pasta, poniewczasie dowiedziałam się, że fikusy lepiej zabezpieczać twardą, no ale stało się, zobaczę jak będzie wszystko wygladało po zalaniu kalusem, może nie tragicznie.
Ronin napisał/a:
Wydaje mi się, że na tej pierwszej gałęzi już po załamaniu pnia jest za dużo młodych pędów i przydałaby się selekcja.
Tam są dwie gałęzie, jedna z tyłu wyżej, druga niżej i bardziej z przodu, na zdjęciu nałożyły się na siebie i stąd tyle tych drobnych pędów. Postaram się pożyczyć aparat (mój niestety odmówił współpracy) i wstawię jeszcze kilka zdjęć.
Ronin napisał/a:
Jak nebari?
Niestety takie sobie, dlatego na razie jest obsypane ukorzeniaczem i zakopane pod ziemią, a ja czekam i mam nadzieję ;-)
Ronin napisał/a:
Proponuję w przyszłym sezonie go podpędzić żeby wyprowadzić główne gałęzie.
Taki mam też zamiar, w tym sezonie puściłam go głównie w dół, dlatego góra była przycinana ciut więcej niż pozostałe części, no i wypadły 4 duże i nie pasujące gałęzie.
wog napisał/a:
nie podoba mi sie jescze ulozenie gornej czesci zieleni
No właśnie mi też nie, dlatego tu niewiele robiłam i czekam na podpowiedzi, przyznam się, że też pomyślałam o poprowadzeniu gałęzi u góry jak na Twoim szkicu (czerwone).