Kształtowanie drzewek - Jeszcze jeden fikus
Anonymous - 2007-11-23, 10:14
delete
Anonymous - 2008-10-02, 22:00
Fikusik nieco się zmienił, więc czas pokazać nowy wygląd (na razie jedna fotka, resztę mi gdzieś wcięło :co: )
Ronin - 2008-10-02, 22:59
Po pierwsze to serdecznie gratuluję, ponieważ widać kawał roboty na roślinie i roślina zapowiada się na prawdę bardzo ciekawie.
Teraz uwagi: czym są rany zabezpieczone? Wydaje mi się, że na tej pierwszej gałęzi już po załamaniu pnia jest za dużo młodych pędów i przydałaby się selekcja. Jak nebari? Proponuję w przyszłym sezonie go podpędzić żeby wyprowadzić główne gałęzie.
Tak na koniec: ficus+kaskada=rzadkość (no może poza posiadaczami ficusów z "30 min Ficus caskade... " autorstwa Bolasa ) . Brawa za inwencję.
Anonymous - 2008-10-03, 06:46
delete
Anonymous - 2008-10-03, 11:34
Ronin napisał/a: | czym są rany zabezpieczone? | Miękka pasta, poniewczasie dowiedziałam się, że fikusy lepiej zabezpieczać twardą, no ale stało się, zobaczę jak będzie wszystko wygladało po zalaniu kalusem, może nie tragicznie.
Ronin napisał/a: | Wydaje mi się, że na tej pierwszej gałęzi już po załamaniu pnia jest za dużo młodych pędów i przydałaby się selekcja. | Tam są dwie gałęzie, jedna z tyłu wyżej, druga niżej i bardziej z przodu, na zdjęciu nałożyły się na siebie i stąd tyle tych drobnych pędów. Postaram się pożyczyć aparat (mój niestety odmówił współpracy) i wstawię jeszcze kilka zdjęć.
Ronin napisał/a: | Jak nebari? | Niestety takie sobie, dlatego na razie jest obsypane ukorzeniaczem i zakopane pod ziemią, a ja czekam i mam nadzieję
Ronin napisał/a: | Proponuję w przyszłym sezonie go podpędzić żeby wyprowadzić główne gałęzie. | Taki mam też zamiar, w tym sezonie puściłam go głównie w dół, dlatego góra była przycinana ciut więcej niż pozostałe części, no i wypadły 4 duże i nie pasujące gałęzie.
wog napisał/a: | nie podoba mi sie jescze ulozenie gornej czesci zieleni | No właśnie mi też nie, dlatego tu niewiele robiłam i czekam na podpowiedzi, przyznam się, że też pomyślałam o poprowadzeniu gałęzi u góry jak na Twoim szkicu (czerwone).
|
|
|