Początki - Fikus Retusa XeoProduction
Anonymous - 2007-04-20, 09:49
nie stosowałem tego....codziennie badz co drugi dzien podlewam drzewko do stanu az nadmiar wody wypłynie na odstawke, do tego codziennie zraszam drzewko wodą destylowaną (taką doradzono mi w sklepie bonsai). Jest jeszcze jedna rzecz która mnie nie pokoi, mianowicie że od jakiegoś czasu liście żółkną i opadają.....
Anonymous - 2007-04-20, 09:57
Tak się zastanawiam czy może to być spowodowane faktem że drzewka jeszcze nie przesadzałem (brak czasu ) a mam je od końca grudnia i wiem że drzewko było zakupione w jakimś markecie....
Anonymous - 2007-04-20, 10:25
Wiesz liście także żółkną od przeciągów i zmiany temperatur (spanie przy otwartym oknie). To już ostatni dzwonek do przesadzenia Twojego drzewka. Liście mogą żółknąć gdy drzewko nie ma odpowiedniego środowiska rozwoju. Ziemia to czynnik, którym drzewko pobiera odpowiednie dla jego istnienia minerały i inne składniki. Po prostu znajdź czas i je przesadź to zajmuje tylko 10 góra 15 minut.
Anonymous - 2007-04-20, 11:08
to wiem tylko że najpierw muszę zakupić składniki do podłoża a po 21, 22 chyba już nic nie dostane
Anonymous - 2007-04-20, 12:26
szkoda że nie nie jesteś z Pń to bym ci dała odpowiednią ziemie. Pewnie praca. Tak to jest ból.
Anonymous - 2007-04-20, 12:35
wyślij kogoś znajomego moze ci dokona zakupow a w jakies wolnej chwili przesadzisz
Anonymous - 2007-04-20, 21:09
to też może być wyjście z sytuacji.
Anonymous - 2007-04-21, 11:23
dzisiaj chce to zrobic tylko zastanawiam sie gdzie w centrum wawy dostane to wszystko...znacie jakies namiary?
Anonymous - 2007-04-21, 18:06
w tym to ja ci nie pomogę ale sprawdź w necie. tak najłatwiej trafisz. o tu już masz jeden http://www.ogrodybonsai.com.pl/
Pozdr.
Anonymous - 2007-05-01, 22:48
..co robić....ponad tydzień temu przesadziłem moje drzewko....wyglądało na to że będzie dobrze bo nie widać juz białego nalotu u podstawy pnia...jednak teraz zaczął zrzucać liście i do tego nowe które widać że już miały się rozwijać uschły a ficusik jest już prawie cały goły...co może być tego przyczyną i co robić dalej......
Pomóżcie proszę
Anonymous - 2007-05-02, 15:25
Przede wszystkim zachowaj spokój. Moje fikusy też czasami gubią liście. Sprawdź czy gałązki są żywe (po zeskrobaniu odrobiny kory zielone). Ja w takich przypadkach robię szklarenkę z torebki foliowej przezroczystej ( pamiętaj o codziennym wietrzeniu ) i nie podlewam tylko spryskuję wodą. Mam nadzieję, że fikusik odżyje. Powodzenia
Anonymous - 2008-04-28, 11:40
Witam po dłuższej przerwie
Zastanawia mnie jedna sprawa czy błędem było by przycięcie 3/4 gałązek na drzewku tak aby zagęściło koronę bo teraz to gałązki mają ok.3-6cm i jedynie na końcach rozwijają się liście a reszta pozostaje pusta. Zastanawiam się co z tym zrobić aby zagęścić koronę
Anonymous - 2008-04-29, 05:01
Żeby korona chciała się zagęścić, zostaw to biedne drzewko wreszcie w spokoju: potrzebuje bardzo dobrych warunków i czasu. Na pewno nie zagęścisz przycinając mu tę biedną resztę, jelsi będzie mieć duzo światła - to sobie powypuszcza nowe pędy...
Anonymous - 2008-04-29, 07:21
Ok
Przesadze je tylko do większej doniczki aby miało wygodniej na czas wzrostu bo ta jak dla mnie jest za mała.
Anonymous - 2008-04-29, 09:13
Bardzo słusznie!
|
|
|