To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - carmona microphylla i opadające liście/pojawiające się kwiat

Olon - 2006-12-16, 17:26

Waciki natychmiast usuń.

Keramzyt rozsyp na płaskie tacki i postaw je koło drzewka. Jeśli masz dużą tace i miejsce możesz na niej rozsypac keramzyt a na niego postawić drzewko. Następnie do tacek (lub tacy) nalej wody. Lustro wody musi być jednak niżej niż wierzchołki kamyczków keramzytu. Co jakiś czas dolewaj wody jeśłi stan będzie krytycznie niski. Chcąc uniknąć szybkiego osadzania się kamienia z wody na keramzycie, przegotuj ją przed tem, a potem odstaw na 24 godziny.

Po tygodniu trzymania rośłinki w nowych warunkach to może być zupełnie normalna reakcja. Jest dość sporo odmian z klimatów tropikalnych i subtropikalnych, które zżucają liscie jeśłi zmieni im się warunki otoczenia. Tajemnica takiego zachowania tkwi w samej budowie składzie liści, które dostosowują ją podczas swojego rozwoju do panującego oświetlenia , wilgotności i temperatury. Ważne jest aby obserwować co dzieje się teraz na gałązkach. Jesłi będą pojawiać się nowe pąki liściowe tzn. że była to reakcja na warunki o jakiej piszę. Jeśłi warunki są drastycznie inne, ablo będziesz je zmieniał co chwilę, to taki proces rozwoju i opadania liści może się wydłużać, dlatego ważne jest abyś postarał się warunki dla swojego drzewka utrzymać na mniej więcej podobnym poziomie.

:-)

Anonymous - 2006-12-16, 19:42

Spadajace liście to nie jest żaden niepokojący objaw. Uspokajam. Jest to normalne zachowanie drzewa w okresie jesienno-zimowym. Drzewa liściaste zrzucają stare liście, żeby skierowac składniki odżywcze w konary i pień, a wiosną rosną nowe liście. Drzewko "odbije" pełnią zieleni na wiosnę. Dodatkowym czynnikiem powodującym zrzucanie liści przez bonsai jest w chwili obecnej (grzanie kaloryferami) suche i ciepłe powietrze wmieszkaniu. Czy drzewko stoi na parapecie w bliskim sąsiedztwie kaloryfera ? Bonsai liściaste "lubią" zraszanie lisci, proszę nawet codziennie zraszać liście wodą (zawsze odstaną! nie bezpośrednio z kranu) i raz w tygodniu zapewnić mu kapiel tzn włożyć całe drzewko do miedniczki z wodą i zosatwić na około 10 minut. Doniczka ma otwory co pozwala drzewo odrzywić i nawilzyć odpwieidnio dolne partie korzeni.

I Oczywiscie bezwcględnie utrzymywac stale wilgotne podłoże.

Taka odpowiedz dostalam od hodowcy dzrzewek od ktorego kupilam moja karmone kamien spadl mi z serca hihihihhi

Olon - 2006-12-16, 19:58

Jest tylko jedno małe ale...

sprzedawca , opisując proces zrzucania liści na zimę, sięgnał po wiedzę o gatunkach rodzimych. Carmona zaś, jako jedno z drzewek tropikalnych jest rośłiną zimozieloną i procesy o jakich wspomniaj sprzedawca nie mają tutaj miejsca. Dobrze zadbana carmona, mająca odpowiednie warunki będzie wiec miała listki cały rok, a ich opadanie będzie się jedynie wiązało ze stałą wymianą masy zielonej (stare liscie opadają a rosną nowe) i nie będzie miało charakteru lawinowego (takjak u naszych drzew rodzimych jesienią). O innych sytuacjach w których liście carmony i jej podobnych mogą masowo opadać, pisałem już wyżej (i nie tylko ja ;-) )

:-)

Anonymous - 2006-12-29, 22:06

Wydaje mi się, że moje drzewko odżyło, opadły wszystkie listki ale teraz strasznie szybko pojawiają się nowe i wypuszcza pączki :-o bardzo często je spryskuje i chyba mu to służy chociaż z jedenej gałąski dość sporej nie wychodzi żaden listek dlaczego??
Anonymous - 2007-01-05, 12:15

bobas nie denerwuj sie jak pisalam wczesniej moje dzrewko po krutkim czasie przebywania w domu stracilo wszystkie liscie a teraz odzylo i teraz jest super. nie ma sie czym przejmowac jesli teraz nie spdaja listki wszystko jest oki
Anonymous - 2007-01-10, 21:43

oki dzięki za wszystko... :-D
Mam tylko jeszcze jedną prośbę czy ktoś mi może dokładnie opisać jak drutować drzewko prosze :?: :?: :?:

Anonymous - 2007-01-10, 23:57

Moje drzewko jest u mnie od 3 tygodni i spodziewalem sie ze rowniez troche wylysieje, tymczasem puszcza liscie i paczki jak szalona. Nie jest duza a w ciagu ostatnich kilku dni doliczylem sie 15 wyrastajacych listkow :D ciekawe co bedzie na wiosne ;)

pozdrawiam.

Anonymous - 2007-01-11, 00:27

Gnotu, a o jakim drzewku mówisz??? Jakie drzewko ma warunki, że masz takie super efekty??? Mógłbyś załączyć jakieś zdjęcie???
Anonymous - 2007-01-12, 12:43

Moje drzewko to carmona microphylla. a tutaj masz jego fotki http://www.przyjacielebon...opic.php?t=1235 warunki w pokoju mam zwyczajne. drzewko stoi w rogu pokoju gdzie ma akurat duzo swiatla, ale nigdy nie pada na nie slonce. podlewam i zraszam codziennie. Nie robie przeciagów, a okno w pokoju uchylam na okolo godzine dziennie. :)
ogrodnik - 2007-01-12, 13:10

Gnotu no to wszystko w porządku z twoim drzewkiem czy masz problem ze starszymi listkami tak jak piszesz w innym wątku :?: :?: :?:
Anonymous - 2007-01-12, 22:13

Tez tak miałem jak zakupiłem drzewko przez pierwsze kilka tyg. było super całe zielone codziennie nowe listki a teraz :-( tylko je przesadziłem i lipa :-( w pare dni zrzuciło wszystkie listki ale nie wymiekłem kupiłem nowe :-D ale tamto zostawiłem i co :-o wypuszcza nowe swierzutki listeczki wiec posłuchajcie madrej rady BONSAI TO CIERPLIWOŚĆ CIERPLIWOŚĆ I JESZCZE RAZ CIERPLIWOŚĆ :-) a tak wydladało:przed i po

ogrodnik - 2007-01-13, 08:45

Dla mnie to opadły z powodu zbyt wilgotnego podłoża (na zdjęciach jest bardzo czarne więc wydaje mi się, że było stale za mokro).
Jacek Grzelak - 2007-01-13, 12:22

A ja myślę , że to było niesamowicie zdrowe drzewko , przesadzane z drutami , albo przesadzane i zaraz potem drutowane :cry: Tak nie można , potem się dziwią że choćby nie wiem co robili to roślina i tak padnie ;/ Doprawdy bardzo silna roślina , nie ma co :-| :roll: ;-)
Anonymous - 2007-01-13, 15:43

Witam

Mam cztery karmony od roku spadajaące liście to podobno normalka w okresie jesienno zimowym. Przelać to drzewko można bardzo łatwo, ale z drugiej strony potrzebuje wolgotnego podłoża. Zraszam je codzienne dwa razy doniczka stoi na podstawce z kermazytem. Najdziwniejsze jest to że wszędzie pisze żeby trzymać karmony zdala od ostrego światła amoje stoją latem na parapecie (okno od strony południowej) i mają się super!! Sądzę że dla każdego drzewka trzeba sprawdzić warunki. Jedno co wiemna 100% to zmiany temp. dla karmony są bardzo niebezpieczne.

Pozdrawiam
Michał

PS. Moje karmony własnie kwitną:)

Anonymous - 2007-01-13, 16:56

Popieram mike`a1972 każde drzewko jest inne i potrzebuje czego innego. J mam karmone i podlewam ją wieczorem do tąd aż się wyleje odrobina na podstawkę wtedy usuwam wodę z podstawki i dokładnie wycieram.

Zrasz rownież codziennie wraz z podlewaniem i moja roślinka ma się znakomicie :-D

A podobno są wrażliwe na wilgoć :-P