To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Poznajmy się - Co nieco o sobie...

Anonymous - 2008-09-20, 13:45

Witam wszystkich bardzo serdecznie :-P

Mam na imię Piotr

Pochodzę z Grudziądza ale obecnie mieszkam i studiuję w Bydgoszczy

Mam 23 lata

A teraz czas na tą ciekawszą moim zdaniem część :-) Świadomość istnienia czegoś takiego jak bonsai posiadam od niemal 10 lat. Na początku były to przypadkowe kontakty z drzewkami w różnych miejscach, jakiś film, którego tytułu nie pamiętam, program w telewizji, zbieranie informacji, a później długi okres suszy. Mimo to odkąd pamiętam marzyłem o własnym drzewku, ponieważ praca nad nim wymaga z jednej strony opanowania i cierpliwości, z drugiej zaś umożliwia danie upustu własnej kreatywności. I tak oto docieramy do miejsca w którym 2 dni temu nabyłem drzewko. Obecnie jest juz po wstępnej pielęgnacji i mam już na nie doskonały moim zdaniem pomysł :lol:

Cele? Nauka teorii w praktyce, dopasowanie mojego drzewka do tego które siedzi w mojej głowie ;-) , wychodowanie własnych drzewek wszystkimi sposobami, a więc rozwój chodowli. A jeśli uznam, że sprawdzam się w tej dziedzinie, może uda mi się... Narazie tą ostatnią część pozostawimy niedokończoną :-P

Cieszę się, że tu trafiłem, ponieważ strona już dała mi wiele odpowiedzi na moje pytania. Jak widzicie czasem lubię się rozpisać, ale tak już mam i chcecie czy nie chcecie musicie się przyzwyczaić do tej mojej przypadłości :lol:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Szczurek ;-)

Anonymous - 2008-09-21, 19:10

Witam Serdecznie

Mam na imię Zbyszek, mieszkam w Borowej Wsi koło Mikołowa woj. Śląskie ( Jeśli ktoś nie wie gdzie jest Mikołów to jest blisko Rudy śląskiej i Gliwic)

mam 29 lat i od 2001 roku hoduję Chrząszcze egzotyczne i od czasu do czasu motyle mam bardzo poważną korbę na tym punkcie :-D :-D

kilka miesięcy temu zacząłem się zagłębiać w temat bonsai i odkładałem decyzję o kupnie bo bałem się że zostanę więźniem we własnym domu :-D ale jednak dałem się skusić i mam moje drzewko,

z dużym prawdopodobieństwem na innym forum powiedziano mi że jest to Podocarpus

Wydaje mi się że jestem cierpliwy :-D
dochodzę do takiego wniosku po tym że mam hodowlę chrząszczy egzotycznych, a to wymaga czasu i cierpliwości, gatunki jakie posiadam rozwijają się najkrócej 6 miesięcy od jaja do postaci dorosłej, a te, które najdłużej się hoduje to minimum 2 lata... po tym wnoszę że cierpliwość mam :-D , ale niewiem jak będzie z drzewkami :-D

to chyba tyle o mnie

Pozdrawiam
Zbyszek Zalewski

Anonymous - 2008-10-05, 19:41

Witam mam na imię Sławek i mieszkam w Szczecinie ,sztuką bonsai interesuję się od dawna, ale posiadaczem drzewka (ficus retusa) jestem od roku ,tak więc jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i zapewne będę częstym gościem na tym forum .Pozdrawiam wszystkich.
Anonymous - 2008-10-06, 17:57

Witam

Mam na imię Marta.

Od niedawna mieszkam w Zgierzu pod Łodzią (wcześniej w Łodzi więc daleko się nie przeprowadziłam ;-) ).

Mam za chwilę 20 lat (1988r.)

Pierwszą styczność z tematem bonsai miałam parę lat temu. Niestety, głownie z powodu braku czasu ten temat odszedł na dalszy plan. Ostatnio , bez jakiegoś konkretnego bodźca, znowu wróciłam do tego zainteresowania bardzo intensywnie.
Pierwsze co zorbiłam to znalazłam to forum i poczytałam jakie książki są godne uwagi a jakie mniej ;-) Zakupiłam kilka egzemplarzy i teraz pochłaniam rady z forum :-)

Cel..hm najpierw chcę zdobyć trochę teorii na ten temat , żeby nie zrobić krzywdy jakiemuś niewinnemu drzewku.. :-D
Potem chciałabym mieć kilka drzewek z których będę dumna :-) .
Krótko mówiąc czeka mnie dłuuuuga droga :] .

Myślę, że na krótki wstęp wystarczy.

Pozdrawiam
em-ka :-D

Anonymous - 2008-10-13, 15:31

Witam wszystkich :)
mam na imie Natalia. mam prawie 20 lat. Mieszkam raz w Jaśle a raz w Tychach :P
Sztuka Bonsai ciekawila mnie juz od dawna ale dopiero miesiac temu zdecydowalam sie kupic pierwsze drzewko :) Carmone. Przeczytalam ze jest to gatunek trudny w uprawie :) naszczescie drzewko radzi sobie całkiem dobrze :)
Chce sie duzo dowiedziec o pielegnacji drzewek a w przyszlosci miec ich coraz wiecej ;)

Anonymous - 2008-10-14, 21:04

Witam wszystkich!

Mam na imię Dagmara, jestem z okolic Kępna, mam 24 lata. Z wykształcenia jestem pedagogiem ale interesuję się też roślinami. Na temat sztuki bonzai trochę czytałam i jestem tym zafascynowana. Myślę że niedługo spróbuję własnych sił w tej dziedzinie. Liczę na Waszą pomoc w moich pierwszych krokach przy kształtowaniu drzewek. Natomiast ja chętnie służę pomocą odnośnie iglaków, ponieważ na nich znam się najbardziej.

Pozdrawiam wszystkich :-)

Anonymous - 2008-10-28, 22:57

Grześ
mam 23 lata
jestem z Konina, woj Wielkopolskie

Mój pierwszy kontakt z bonsai to był - pamiętam - film Karate Kid ;) i mistrz Miyagi opiekujący się swoim drzewkiem, od tamtej pory zawsze chciałem mieć bonsai. Od miesiąca jestem posiadaczem Ligustra Chińskiego, wcześniej moje życie toczyło się chyba zbyt szybko na to, żeby się opiekować jakąkolwiek formą życia :)

Plany na przyszłość.. rozwijać swoją jeszcze raczkującą wiedzę, opiekować się swoim drzewkiem.. zarazić tą rozwijającą się pasją dzieciaki w przyszłości :)

Anonymous - 2008-11-09, 14:21

witam wszystkich
Mam na imię Beata i jestem z Warszawy. (lat 41)
Bardzo się cieszę, że trafiłam na te forum, ponieważ jestem zafascynowana bonsai.
Posiadam dwa drzewka, które dostałam w prezencie ....niestety nie do końca jestem pewna ich nazw :oops: (mam nadzieję, że z czasem wstawie ich fotki i pomożecie mi ustalić co to za roślinki)

Jestem "zielona" w tym temacie ale myśle, że wielu rzeczy nauczę się na tym forum od Was :)

pozdrawiam wszystkich

Anonymous - 2008-11-16, 23:25

Krzyś :-D
24 lata
informatyk
Ostrowiec Św.
jestem posiadaczem pięknego drzewka, które jest moim pierwszym, ale mam nadzieję, że nie ostatnim, jest to chyba serissa :?:
wolny czas poświęcam motoryzacji, dziewczynie, podróżom, a teraz jeszcze poświęcę go bonsai :mrgreen:

bogdan 49 - 2008-11-17, 19:47

bogdan paszkowiak gostyn koło leszna lat 49. szukam bonsaistów z okolic gostynia cel to wspólne prace nad bonsai.
Anonymous - 2008-11-21, 22:36

David Dąbrowa górnicza :) student socjologii nie znam się za bardzo na Bonsai :) ale wydaje mi się że pierwsze dwa dni moje drzewko przeżyło nieźle :D nawet nadałem mu wdzięczne imię : Chwastek :) chyba mu się podoba bo rusza listkami jak je słyszy :D no, albo to wina tego że nie zakładam w domu okularów;p
Anonymous - 2008-11-22, 11:29

Piotrek, 14 lat, Zawichost, od wczoraj stałem się właścicielem drzewka i na tym forum chcę się co nieco o nich dowiedzieć... ;)
Anonymous - 2009-01-25, 20:33

No więc może i na mnie kolej :-)

Nazywam się tak jak mówi nick: Krystian

Lat mam tyle ile pod profilem pisze, czyli na dzień dzisiejszy 17

Jestem z Ustronia, małej uzdrowiskowej miejscowości na południu Polski leżącej nieopodal takich miast jak Cieszyn, czy Bielsko-Biała

Bonsai interesuję się od chyba półtora roku, kiedy to siedziałem znudzony przed komputerem z otwartą przeglądarką google i z nudów rozmyślałem co ciekawego można by wpisać żeby się czymś zająć w tamtej chwili i tak nie wiem skąd wymyśliłem hasło bonsai i rzeczywiście to mnie zajęło, ale nie tylko w tamtej chwilii, ale rozciągnęło się aż do dziś i jeszcze długo będzie przy mnie to zainteresowanie trwało.
To ciekawe jak kilka minut nudów przed komputerem może rozpocząć przygodę z czymś na co zapewne bym nie zwrócił później większej uwagi ;-)

Plany, hmm..
W zaciszu ogrodu opiekuję się swoimi roślinami i mam zamiar dążyć do jak najlepszego zrozumienia ich potrzeb, a później do osiągnięcia jak najpiękniejszej ich formy.
Na warsztaty niestety nie mam funduszy, ale z zaciekawieniem śledzę to i kilka innych jeszcze forów w tematyce bonsai i z tąd też czerpię wiedzę, nie często uczestniczę w rozmowach, wolę czytać wypowiedzi bardziej doświadczonych hodowców.

Anonymous - 2009-03-16, 10:15

Witam

Mam na imię Daniel

Mam obecnie: 23lata (2009)

Jestem z: Warszawy

Bonsai w teorii: interesowałem się, jak i całą kulturą Japonii, odkąd pamiętam :)
W praktyce: kilka lat temu dostałem kilkunastoletniego fikusa i po paru latach, wstyd się przyznać, biedne drzewko umarło... :( Od jakiegoś czasu przygotowuje się do szerszego działania jeśli chodzi o bonsai...
Poza tym, z dala od Warszawy, mam dużą działkę z dużym ogrodem, lasem itp. Stałem się więc ogrodnikiem amatorem ;)
Ogrodnictwo czy bonsai dla mnie to taka forma 'modelarstwa' w naturze. Dobrze jest czasem uciec od zgiełku miasta i zaszyć się sam na sam z naturą. Zresztą, każdy kontakt z nią chyba każdego potrafi naładować dobrą energią.
Nie mam czasu żeby być tyle czasu ile bym chciał na działce, więc bonsai będzie moim tarasowym zaciszem :)

Już zacząłem zbierać siewki z których od podstaw zamierzam zrobić kilka drzewek w różnych stylach :)

pozdrawiam

Anonymous - 2009-04-07, 14:35
Temat postu: Tyson :)
Mam na imię Michał

Urodziłem się w 1995 roku za 9 dni mam Urodziny :P

Mieszkam w Sulejowie - koło Piotrkowa Tryb

Od niedawna stałem się posiadaczem Bonsai :)Jak będę wiedział nieco więcej o drzewkach mam zamiar sobie kupić jeszcze jedno albo dwa :)