Pocz±tki - Pierwsze bonsai - opadanie li¶ci
adrian1987 - 2014-01-07, 18:48 Temat postu: Pierwsze bonsai - opadanie li¶ci Witam, 3 tygodnie temu dostałem pierwsze bonsai (ficus ginseng) i mam z nim mał± zagwozdkę. Stoi u mnie na parapecie i od samego pocz±tku zauważam, że opadaj± mu li¶cie. Jednocze¶nie widzę, że od góry wypuszcza nowe. Opadaj±ce li¶cie s± zarówno poschnięte jak i całkiem żywe, zielone:
zdjęcie 1
Zastanawiam się też, czy od spodu również nadrobi w przyszło¶ci i wypu¶cie li¶cie, czy już zostan± mu takie łysawe gał±zki:
zdjęcie 2
Od góry jeszcze:
zdjęcie 3
Wyczytałem, że potrzebuje dużo ¶wiatła dlatego postawiłem go na parapecie i codziennie wieczorem zraszam li¶cie...
Jak podlewać tego kwiata? Często mał± ilo¶ci± wody, czy raz na jaki¶ czas ale porz±dnie? Do tej pory na podlewanie wyci±gałem go z ceramicznej osłonki do wanny porz±dnie podlewałem do doniczki, czekałem aż odcieknie woda i wsadzałem z powrotem do osłonki...
TigerStyle - 2014-01-07, 21:26
Witam,
To nie bonsai a 'marchewa'. Poszukaj na forum. Opadanie liści jest czymś normalnym. Ta aklimatyzacja może potrwać kilka tygodni. Zmiana otoczenia i mało światła dlatego gubi liście. Podlewać oszczędnie i tylko jak przeschnie gleba. Zraszać można, ale uważaj na grzyby czy pleśnie (białe naloty na ziemi). Nie może stać w wodzie (czyli ta ceramiczna osłonka nie może wypełnić się wodą) uważaj na to. Gleba nie wygląda ciekawie na zdjęciach. Co to jest?
Pozdrawiam
adrian1987 - 2014-01-07, 21:51
W takiej ziemi przyjechał ze sklepu. Nie wiem dokładnie co to jest, nie jestem znawcą gleb, wygląda inaczej niż ziemia w tradycyjnych doniczkach, lżejsza, bardziej przewiewna...
TigerStyle - 2014-01-08, 07:47
Może być jakiś badziew, że się tak wyrażę. Jeżeli jest przewiewna to może wymagać częstszego podlewania. Jak pisałem wcześniej jednak nie przelej. Przesadzisz w dobrą miesznkę wczesnym latem. Opadanie liści (nawet wszystkich) może być spowodowane zmianą temperatury.
Pozdrawiam
adrian1987 - 2014-01-08, 08:27
Ok, dzięki za info. A do jakiej ziemi najlepiej przesadzić?
TigerStyle - 2014-01-08, 09:08
Poczytaj tutaj
PS
Google nie gryzie
|
|
|