To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Sosna ciecie

fiedler1 - 2013-03-04, 10:55
Temat postu: Sosna ciecie
Witam. Chcialem sie dowiedziec czy przy cieciu sosny postepuje tak samo jak przy lisciakach ? tzn galazke przycinamy przy pniu i powstala rane zabezpieczamy twarda pasta do ran ?? ? czy sosny radza sobie inaczej z zabliznianiem ran niz lisciaki ? moze i glupie pytanie ale nigdzie nie znalazlem na nie odp ;)

Pozdrawiam.

Jacek Grzelak - 2013-03-04, 11:10

Można zabezpieczać rany , lecz nie jest to w zasadzie konieczne , jeśli zakleisz ranę maścią twardą to nieco szybciej wytworzy się kalus , jednak nie uchroni jej to przed wyciekiem żywicy , szczególnie po wiosennym cięciu . Tnąc sosny postępujemy nieco inaczej niż z liściakami , usuwając gałązkę niekiedy warto jest zostawić kilku centymetrowego kikuta na jina , natomiast korygując długość gałęzi należy pamiętać bezwzględnie o pozostawieniu na niej części zieleni
fiedler1 - 2013-03-04, 12:47

Dzieki Jacek za odp. :)
viopola - 2013-04-05, 20:04

nie będę sie wcinać w cudze wątki ,nie wszystkim się to podoba.przepraszam
Benjamin - 2013-04-07, 19:39

Droga viopola, ja uważam ,że to drzewko z prawej wygląda interesująco zaś z lewej przydałoby się zagęścić i to porządnie. A co do pierwszego zdjęcia to ma ładne nebari ,ale zostawiłbym jeszcze z rok i podtuczył :D gałązki.
viopola - 2013-04-07, 20:18

dzieki za ocenę.taki mam plan -podtuczyć i zagęścić ;-) , to dość młode rosliny ,za parę lat pewnie nabiorą wyrazu- mam nadzieję :oops: