Lecznica - ratunek dla mojego drzewka
vedo - 2013-01-07, 09:42 Temat postu: ratunek dla mojego drzewka Witam Serdecznie, jestem nowa na forum i bardzo potrzebuje pomocy.
Moje drzewko jest z nami od 5 lat i nigdy nie mieliśmy zadnych problemów aż do momentu kiedy wyjechałam na 2 tygodnie, a mąz zapomniał o podlewaniu.
Drzewko stało na parapecie przez okres świąteczny w pomieszczeniu gdzie było ok 19 stopni.
Po moim powrocie okazało się że ziemia jest już popękana a liście twarde ale nadal zielone.
Oczywiście podlewam go i zraszam koronę ale nic nie pomaga poniewaz liście zaczynają padać.
Czy powinnam go przesadzić, przeczesac korzenie, odrzywka ect lub przyciąć?
Właściwie nie wiem co robić ponieważ nie mam fachowej wiedzy a dotychczas wystarczyła moja pielęgnacja polegająca na podlewaniu, zraszaniu i przycinaniu.
Pomocy błagam.
Jacek Grzelak - 2013-01-07, 14:59
przede wszystkim , jaki to gatunek drzewka ? możesz sprawdzić czy jeszcze żyją jego tkanki naruszając delikatnie paznokciem korę na gałązkach , zaczynaj zawsze od najcieńszych , jeśli są zielone i soczyste wewnątrz to może jeszcze jest dla niego szansa , na pewno nie wolno w takim stanie nawozić drzewka , tylko samo podlewanie i to nie za często , no i cierpliwość , przesadzenie i czesanie korzeni to dodatkowy stres , który dobił by drzewko na 100 %
vedo - 2013-01-07, 16:24
Dziękuję za odpowiedź.
Jest to wiąz chiński.
Niepokojace jest równiez dla mnie pojawienie sie białych krpek na listkach w tym czasie kiedy nie był podlewany.
Staram sie go podlewać codziennie tak aby ziemia była wilgotna i nie przelana i co drugi dzień zraszam koronę.
TigerStyle - 2013-01-07, 20:58
Witam,
Odpowiedz na pytanie Jacka jeżeli chodzi o korę i soczystość gałązek. Dodaj może jakieś fotki jeżeli chodzi o kropki, być może drzewko było osłabione i coś je dopadło.
Pozdrawiam
iwan622 - 2013-01-07, 21:44
wiaz spokojnie powinie odbic
sprawdzaj czy pojawiaja sie nowe paki
vedo - 2013-01-08, 08:56
Sprawdziłam kore i niestety, gałązki są lekko zielona ale nie soczyste.
Dołaczam zdjęcia
vedo - 2013-01-08, 09:17
fot.1
BRNK - 2013-01-08, 09:25
Nie działają fotki.
Spróbuj wrzucić na www.fotosik.pl
vedo - 2013-01-08, 11:24
Fotki drzewka:
http://imgur.com/a/nuRLk
armin - 2013-01-08, 11:57
To nie jest wiąz, lecz karmona. Stan rzeczywiście nie jest najlepszy. W tej chwili ma za mokro. Białe kropki to nic niepokojącego. Zastosuj się do wskazówek Jacka ze szczególnym naciskiem na "cierpliwość".
Jacek Grzelak - 2013-01-08, 22:58
i jeszcze jedna ważna sprawa , jeśli drzewko odbije , to wyłącznie nowymi listkami , te wysuszone są jedynie przeszkodą , więc warto jest je usunąć delikatnie obcinając przy nasadzie .
Ps. dokładnie to jest carmona , więc gratuluję dotychczasowych sukcesów w jej hodowli , bowiem jest dość kapryśną roślinką do mieszkania i trzymam kciuki za jej ponowny rozwój
vedo - 2013-01-09, 11:05
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teraz uzbrajam się w cierpliwośc i czekam, ponieważ bardzo mi zalezy na tym drzewku. Nie wiedząc że jest to Carmona, to zawsze obchodziłam się z nim jak z dzieckiem i zawsze dbałam o opiekę nad nim gdy wyjezdzalismy na wakacje. Teraz niestety mąż nie dopilnował
Usunęłam listki wg wskazówek.
Pozdrawiam i będę pisać jeśli coś sie zmieni.
|
|
|