To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - usychanie ognika wąskolistnego

Anonymous - 2012-10-31, 21:19
Temat postu: usychanie ognika wąskolistnego
Witam

Mam problem z moim rocznym bonsaiem. Jakiś czas temu w glebie pojawiły się szkodniki prawdopodobnie skoczogonki.Po mimo nich drzewko miało się dobrze - wypuściło nawet kilka nowych listków. Postanowiłam jednak zwalczyć dziadostwo żeby nie przeniosło się na inne kwiatki i zastosowałam tabletkę provado combi pin 02PR. Dosypałam również trochę świeżej. Od czasu włożenia tabletki drzewko usycha. Listki bardzo szybko brązowieją, skręcają się i wyglądają bardzo źle.

Drzewko stoi w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Bardzo proszę o pomoc! Nie wiem jak mu pomoc...przesadzić go do nowej ziemi czy coś innego...dziękuje za wszelkie rady

MaciekMM - 2012-11-01, 17:22

W opisie provado combi pin 02PR jest napisane że zawiera nawozy. Czy drzewko było niezależnie nawożone?
Anonymous - 2012-11-01, 18:23

Po pierwsze dziękuje za odpowiedź.Drzewko nie było nawożone . Natomiast dosypałam podłoże do bonsaia firmy compo sana które jak pisze na opakowaniu posiada startową dawkę nawozu. Jednak stan drzewka pogorszył się jeszcze przed dosypaniem nowej ziemi. Resztki tabletki na wszelki wypadek wyciągnęłam. Zastanawiam się co dalej...przesadzić go do ziemi (na chwile obecną posiadam zwykła lub w/w podłoże) czy kupić jakąś inna...

dziś drzewko wygląda jeszcze gorzej i dużo liści się zwinęło :-(

MaciekMM - 2012-11-01, 20:06

Skoczogonki (jeśli diagnoza była trafna) w dużej ilości mogły dobrać się do korzeni. Jeśli je uszkodziły to może być kiszka. Przesadzanie rośliny kiedy jest osłabiona jest zawsze ryzykowne. Powodów dla których roślina ma się źle może być wiele. To że akurat zaczęła więdnąć po zaaplikowaniu preparatu może być zbiegiem okoliczności. Pora ku przesadzaniu nie jest najlepsza. Zanim się zdecydujesz na przesadzanie wyjmij delikatnie roślinę z doniczki i zobacz jak wyglądają korzenie. Jeśli roślina była kupiona z marketu to może mieć przerośniętą bryłę korzeniową. Nie wiem jak podlewasz - jeśli nie przez zanurzenie to woda może nie docierać do środka bryły i nie nawadnia odpowiednio. TUUUUU peper50 o tym pisał w przypadku innego krzaczora. Co do ziemi (w razie przesadzania)to jeśli jest zmieszana z piaskiem (tak piszą w ulotce) to będzie ok.
Anonymous - 2012-11-01, 21:31

drzewko było kupione w leroymerlin i podlewane tradycyjnie co 2 dni (tak doradzono mi w sklepie z bonsaiami) ponieważ bardzo szybko wysychała ziemia. Zdecydowałam się oglądnąć korzenie bo drzewko jest w stanie fatalnym. Kolor korzeni jest dość ciemny znalazłam jeden świeży chętny do wyjścia po za donice, po za tym bryła bardzo zbita.Po szkodnikach ani śladu.Podlałam go przez zanurzenie,peper50 poleca przesadzenie jednak drzewko ldg jest w dużo lepszym stanie w tym wypadku nie za bardzo wiem jak go ratować ...

MaciekMM - 2012-11-02, 17:58

Po podlaniu poczekaj ze 2-3 dni czy nie przestanie usychać. Ta fota to przed podlaniem raczej bo widać suchą ziemię.