To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Korzenie u drzewek

Anonymous - 2012-08-11, 17:39
Temat postu: Korzenie u drzewek
Mam ważne pytanie.
Otóż mam sosnę pospolitą. Jak na razie w zwykłej doniczce(jest nieduże ok 25-28cm). Jest to ''dzikuska'' przywiozłem ją z działki. Jest moim pierwszym drzewkiem ,a nie mam funduszy na kupno. :-/ Na chwilę obecną choruje na bakteryjną plamistość liści ,ale zacząłem leczenie.
Przechodząc do tematu: dane drzewko ma prosty korzeń ,a nie ma korzeni bocznych. Doniczkę którą dostałem jest płytka ,więc co zrobić żeby zmienić jej ukorzenienie? Wszystkie drzewka jakie oglądałem mają korzonki jak wloski ,a umnie to stożek :-( . Proszę o porady.

fiedler1 - 2012-08-13, 19:54

Skoro nie ma wlosnikow to nie przezyje ... zreszta powinienes ja przesadzic do wiekszej doniczki !! ! nie do plytkiej :/ poniewaz musi nabrac energii !! ! szczerze mowiac jezeli ja teraz przesadziles... i na dodatek do plytkiej donicz toooooo zle to widze...
Anonymous - 2012-08-15, 15:14

Problem w tym ,że jest teraz w zwyklej doniczce. Żyć to żyje bo w takim stanie jest już kilka tygodni :-)
iwan622 - 2012-08-15, 15:26

jesli drzewko bedzie za 2 lata zyc przytnij dolne korzenie wtedy zacznie isc w boki oczywiscie skracasz doniczke o polowe i czekasz rok lub dwa