To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Ficus retrusa - co z nim zrobić

siwy6891 - 2012-06-10, 15:39
Temat postu: Ficus retrusa - co z nim zrobić

Witam
Ponad rok temu zakupiłem swoje pierwsze drzewko bonsai przez ten rok praktycznie nic sie z nim nie działo stracił tylko kilka listków i kilka urosło wiec nie było co zmieniać. Natomiast teraz w ciągu ostatnich tygodni strasznie szybko zaczą sie rozwijać puszcza dużo listków. Co mógłbym z nim zrobić aby nie zahamować przyrostu a jednocześnie ukształtować go jakoś ciekawie. PROSZĘ O PROPOZYCJE:) POZDRAWIAM ;)

iwan622 - 2012-06-11, 06:46

przycinaj po trochu najwieksze liscie aby zmniejszac rozmiar ulistnienia
wro_bel - 2012-06-11, 07:00

Nie tyle przycinaj co usuwaj zostawiając na drzewku ogonek (usuwasz samą blaszkę).
TigerStyle - 2012-06-11, 10:12

Jak piszą poprzednicy plus jakieś drutowanie by się przydało, bo z tego co widzę, wszystko pnie się pionowo w górę.
loongi - 2012-06-11, 13:58

Dokładnie, mozna by juz ciąć liscie ale najpierw przejrzyj filmiki na których R. Błądek m.in. mowi o defoliacji, a z najdziesz je tu: http://www.przyjacielebon...er=asc&start=30
nie wiem dokładnie na którym dokładnie jest to o defoliacji ale jak obejrzysz wszystkie na pewno nie zaszkodzi...

siwy6891 - 2012-06-11, 19:49

dzięki wszystkim za cenne uwagi postaram się zrobić tak jak radzicie:)
siwy6891 - 2012-08-12, 17:05

Witam ponownie:)
Postanowiłem zacząć przygodę z bonsai od podstaw i z większego drzewka pobrałem sadzonki 3-2 listne, było to w połowie czerwca ( mniej więcej wtedy jak pisałem tu powyższego posta. Sadzonki bardzo ładnie rosną i chciałem się wam pochwalić:) Czeka mnie dużo pracy by zaczęły wyglądać jak prawdziwe bonsai:)

MaciekMM - 2012-08-12, 18:21

siwy6891 napisał/a:
Sadzonki bardzo ładnie rosną i chciałem się wam pochwalić:)

Gratki - niech się zdrowo rozwijają.
siwy6891 napisał/a:
Czeka mnie dużo pracy by zaczęły wyglądać jak prawdziwe bonsai:)

Ale jakie potem zadowolenie z wlasnoręcznie wychodowanych drzewek.