Lecznica - Jasnozielone przebarwianie liści
wizja - 2012-05-28, 21:09 Temat postu: Jasnozielone przebarwianie liści hej, co powiecie, jakiś niedobór (N, K, Mg, Mn, Zn?) To są najstarsze i największe liście (najniżej na drzewku), młode są ok. A może przenawożenie?
iwan622 - 2012-06-02, 13:04
mam coś podobnego i nie mogę się tego pozbyć co najgorsze zaczynają powoli liście usychać na wszystkich drzewach bonsai jak i w ogrodzie
wizja - 2012-06-02, 13:12
U Ciebie wygląda na jakiś większy problem (szkodnik albo choroba), u mnie to raczej stan fizjologiczny - wg. porady z forum PAB roślina ma za mało Mg. Może się to zgadzać, bo sprawdziłem skład nawozu mineralnego, który stosuję i on nie ma w ogóle Mg. Wg. innych źródeł może to też być za małe nawożenie i zbyt skąpa w substancje odżywcze mieszanka. Podlałem biohumusem i nasypałem obornika granulowanego - na oko problem nie postępuje. No zobaczymy
wizja - 2012-06-10, 17:55
o ile przebarwienia nie pogłębiają się, o tyle kilka liści wygląda tak (czyżby faktycznie czarna plamistość?):
Anonymous - 2012-08-11, 22:01
Moim zdaniem to bakteryjna plamistość liści. Pouszczykaj chore liście i sprawdzaj czy się to nie rozszerza i czy pędy nie usychają. Jak pójdzie po złej myśli to tylko oprysk uratuje życie bonsai.
|
|
|