Lecznica - Rozpoznanie gatunku
BarTeek - 2012-05-15, 22:09 Temat postu: Rozpoznanie gatunku Witam Serdecznie,
W imieniu mojej znajomej uprzejmie proszę o pomoc w rozpoznaniu jaki to jest gatunek drzewka oraz informacje/porady w jaki sposób możemy przedłużyć jego żywot.. (obecnie drzewko straciło wszystkie liście). W grudniu 2011 gdy go ostatni raz widziałem było pełne życia, miało dużo zielonych liści.. niestety teraz wygląda znacznie gorzej
Poniżej załączam dwie fotografie (niestety robione z słabego telefonu). Od razu dodam iż drzewko normalnie stoi w lepiej oświetlonym miejscu.
Z góry dziękuje
TigerStyle - 2012-05-16, 08:17
Możliwe, że fikus. Sprawdź pod korą (na wyższych gałązkach jak i na dole pnia) czy jest zielono. Jeżeli tak to dbać, dużo słońca może odbije. Jak nie to trup zapewne.
iwan622 - 2012-05-16, 08:47
hmm mi wygladem przypomina wiaz
skoro drzewko widziales w pelni zycia powiedz czy liscie mialy dlugosc do 1,5 cm czy do 4cm
BarTeek - 2012-05-16, 20:31
Liście były znacznie większe niż 1,5 cm.. możliwe że miały 4 cm.
Jak go widziałem w pełni życia to wydawało mi się iż to jest Ficus retusa ale wielkim znawcą to ja nie jestem stąd pytanie do was.
Niestety moja znajoma nie ma zrobionego zdjęcia, kiedy drzewko posiadało jeszcze liście.
iwan622 - 2012-05-17, 12:59
no to jednak bedzie fikusik czy pod kora jest zielono
slowikp - 2012-05-18, 05:40
Fikus. Wyjmij te duże kamienie bo przez nie nie widzisz czy drzewko potrzebuje wody, postaw w widnym miejscu tylko nie na palącym słońcu np. na parapecie tylko zacieniuj kartką papieru np A3.. Podlewaj "oszczędnie" jak ziemia troszkę przeschnie. Zdjęcie troszkę kiepskie, ale chyba z uśpionych coś odbija.
|
|
|