Kształtowanie drzewek - JAK WYBIELIĆ OKOROWANE GAŁĄZKI BONSAI
WILANDRA - 2012-05-15, 14:29 Temat postu: JAK WYBIELIĆ OKOROWANE GAŁĄZKI BONSAI Witam wszystkich i mam pytanie jak postarzyć drzewko bonsai??? Dokłądniej chodzi mi o to, że mojego iglaka rok temu pozbawiłam kory, zrobiłam mu piękne pęknięcia i wtedy kolor odsłoniętego drewna to była prawie że biel, jednak pod wpływem czynników atmosferycznych to miejsce zrobiło się szare - jakby brudne. Wiem że czymś się maluje te okorowane części drzewka żeby były piękne białe jakby wypalone słoścem.... czy ktoś wie czym takim się to maluje???
MaciekMM - 2012-05-15, 15:41
Sprawdź pod hasłem: "środek do jin lub shari"
Np: TU
WILANDRA - 2012-05-15, 16:05
Dzięki dzięki dzięki!!! Sama bym chyba nie wpadła na ten płyn
WILANDRA - 2012-05-15, 16:28
Tylko ten płyn nie jest taki dostępny Przyjaciele Bonsai mają w ofercie ale obecnie nie ma w sklepie
Czy można czymś zastąpić ten płyn????
Łukasz Czarnecki - 2012-05-15, 16:32
A czy koleżanka zadała sobie choć odrobinkę trudu żeby poszukać na allegro lub w innych sklepach wysyłkowych z akcesoriami do bonsai?
iwan622 - 2012-05-15, 17:12
trochę wody + siarka + wapno i gotowe
WILANDRA - 2012-05-15, 17:45
Drogi Łukaszu, całe popołudnie przeszukuję internet za sklepami które prowadzą takie coś, jednak na razie trafiłam na dwa i na stanie nie mają lecę na Allegro popatrzeć. We Wrocławiu organizują wystawy i szkolenia - warsztaty o tematyce Bonsai. Wybieram się tam więc może tam uda mi się zakupić takowy płyn.
Ale jak Kolega ma pewny sklep kóry ma to aktualnie na składzie, to proszę o podpowiedź. Będędozgonnie wdzięczna
Mirek Drabent - 2012-05-15, 18:56
Allegro http://allegro.pl/listing...%C5%82yn+do+jin
WILANDRA - 2012-05-15, 19:32
Dziękuję za linka na Allegro!!!!! Już zakupiłam buteleczkę Dziwi mnie tylko, bo jakieś 2 godziny temu patrzałam na Allegro i nie było.... więc albo popieprzyłam literki, albo gość dopiero wystawił aukcję
cyniek85 - 2012-05-16, 15:54
Jako iż jestem chemikiem z wykształcenia to w miarę łatwo zrobiłem własny płyn do jin skład jak już ktoś wspomniał to woda, siarczan, wapno dodatkowo stosuje sie cytrynian. Stosunek ok. 2:1:2. Wzorując się na stężeniach podanych na oryginalnej buteleczce prosto można obliczyć skład procentowy zrobionego przez nas preparatu. Mój przygotowuję w ten sposób: w 100ml H2O rozpuszczam 4g siarczanu (używam CaSO4) - można użyć czystej siarki która jest ogólnodostępna, 2 g CaCO3, 4 g kwasku cytrynowego.
W ramach wyjaśnienia - CaSO4 to między innymi gips, który osobiście stosuję dodając czystą siarkę, CaCO3 to między innymi kreda tablicowa:), kwasek cytrynowy to każdy zna.
ItalianCopper - 2012-05-16, 18:56
O, ciekawe, że jest to tak nietrudne w wykonaniu. Mógłbyś coś więcej napisać sposobie łączenia tych składników? I jeśli używamy czystej siarki to również 4g?
cyniek85 - 2012-05-16, 19:06
Powiem tak : zastosujesz 2g będzie ok. stasując 4g też bedzie wporządku:) Osobiście do mieszanki dodaję 2g.
Oczywiście nie mogę powiedzieć że jest to odpowiednik oryginału bo posłużyłem się tylko wiadomościami z etykiety. W ramach wolnego czasu resztkę oryginału, która mi pozostała dam do analizy w labie. Od roku stosuję swoją mieszankę i nie widzę różnicy w kondycji drzewek.
WILANDRA - 2012-05-16, 20:20
Cyniek, mam gorącą prośbę wymość mi to jeszcze raz jak totalnemu laikowi Jak bym Cię mogła prosić żebyś mi zdradził gdzie kupujesz (w jakich sklepach) produkty na własny płyn do Jin i jeszcze raz ile czego zastosować.... no i w jakiej kolejności żeby mi nie wybuchło
WILANDRA - 2012-05-16, 20:23
No i znowu urodziło mi się pytanie Kto wie czego można zastosować jeszcze na "podkolorowanie" drzewka. Tym razem chodzi mi o to że na You Tube widziałam jak facet zrobił w drzewku dziuplę i zasmarował ją jakimś mazidłem czarnym - w każdym razie ciemnym i choć dziupla nie była głęboka, to zasmarowana tym czymś wyglądała jakby nie miała dna no coś pięknego!!!!!!!!!
cyniek85 - 2012-05-16, 20:50
A więc tak po kolei - potrzebne składniki : woda, czysta siarka (do kupienia np na znanym portalu aukcyjnym), gips, kreda biała (sklep budowlany lub ogrodniczy), kwasek cytrynowy (sklep spożywczy).
100 ml wody (trochę mniej niż 1/2 szklanki) przelewasz do większej butelki np 0,5 litra aby było miejsce na wymieszniewwwwwww. Do butelki z wodą wrzucasz 2g siarki, 4g gipsu, 2g wapna, 4g kwasku cytrynowego, przytykasz ręką i bełtasz aż się rozpuści i cała filozofia.
|
|
|