To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Klon palmowy więdnie

Maciek - 2012-05-01, 18:14
Temat postu: Klon palmowy więdnie
Witam!
Mój klon palmowy który po słabym tamtym roku bardzo ładnie "zarósł" nagle zaczął więdnąć od spodu. Zwiędły mu tylko dwie dolne gałązki które i tak pójdą do wycięcia ale i tak mnie to martwi. Stoi w miejscu bez przeciągów i ze średnim nasłonecznieniem, podlewany odpowiednio. Przepraszam za jakość zdjęć, tło lepiej wyszło niż roślina ale i tak nie ma co oglądać bo po prostu zwiędnięte

lukipela - 2012-05-01, 19:25

A nawozisz? Bo może przenawożenie - chociaż wtedy raczej całe drzewko by zwiędło... jeśli dobrze widzę, to drzewko stoi bardzo nisko - nie masz przypadkiem psa który mógł te dolne gałęzie obsikać?
Maciek - 2012-05-01, 20:29

Nawoziłem dopiero raz i też o tym pomyślałem więc porządnie podlałem żeby wypłukać trochę tego nawozu. Psa nie mam.
Maciek - 2012-05-03, 15:00

Teraz to już cały zwiądł. Nie wiem co się z nim dzieje. :-(
peper50 - 2012-05-03, 18:02

Od kiedy tak się zaczęło dziać?
Maciek - 2012-05-03, 20:52

Gdzieś od początku tego tygodnia
peper50 - 2012-05-03, 22:14

Nie podoba mi się ziemia, wygląda jak sam torf. Wydaje mi się, że widać na powierzchni jakieś grzybki czy pleśń. Ma chyba za mokro a klony bardzo tego nie lubią.

Ziemia musi być przepuszczalna a po drugie systematyczne podlewanie. Jeżeli liście są odbarwione i mają suche końcówki może to być niedobór potasu w glebie.

Maciek - 2012-05-04, 14:06

Bo to jest po prostu ziemia ogrodowa, jeszcze go nie sadziłem do żadnej bonsaiowej mieszanki. Owszem ma dość mokro bo zawsze jak go deszcz podleje to tak zostaje i rzadko go muszę podlewać. Z tą przepuszczalnością ziemi chyba masz racje. Wymienić mu na jakąś bardziej piaszczystą?
peper50 - 2012-05-04, 14:52

Piaszczystą? Czy naprawdę tak trudno znaleźć wymagania uprawowe klona palmowego?

http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?t=3222

slowikp - 2012-05-07, 06:57

Ugotowałeś go, to znaczy korzenie. plastikowe wiadro+wilgotne podłoże+30 stopni=ugotowanie, czy w wiadrze są otworki odpływowe? Do cienia go.
Maciek - 2012-05-07, 08:24

No chyba masz racje. To jest doniczka tylko taka jakaś podwójna bo jest wklejona w nią druga nie wiem po co, ktoś tak kiedyś zrobił, więc dziurki są. No, że dziurki muszą być to ja jeszcze wiem ;-) Dzięki za odpowiedź, już jest przestawiony od 2 dni