Kształtowanie drzewek - sosna górska ze szkolki
peper50 - 2012-04-19, 10:28 Temat postu: sosna górska ze szkolki Całkiem niedawno zakupiłem w szkółce roślin ozdobnych sosnę górską z dość ciekawym ruchem na pniu. Roślina ma około 30 cm wysokości bez doniczki. Martwe jest do roboty ale z moim arsenałem narzędzi nic nie zrobię więcej . Wada materiału to zieleń daleko pnia. Ale udało mi się wybrać gałęzie blisko pnia a całą resztę usunąłem.
Oto zdjęcia przed i po formowaniu. Jestem otwarty na Wasze sugestie i rady.
Więcej na http://bartlomiejolejnik.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie.
wro_bel - 2012-04-19, 14:12
Bardzo ciekawe drzewko i niezłe efekty pierwszego formowania. Gratulacje
Pit-B - 2012-04-19, 18:52
Myślę Bartku że, te pierwsze trzy martwe elementy niczego tej roślinie nie dają.
Całkiem przyjemna kosówka. Jestem bardo ciekawy jak będzie wyglądała po otwarciu nowych świeczek?
Mirek Drabent - 2012-04-19, 20:54
Przyszła wiosna i robi się ciekawie.Zagęszczaj, nie pozwalaj by rosła większa a będzie ładny SOHIN.Tak jak napisał Piotrek wytnij te 4 "zapałki"- chyba, że ta z tyłu trzyma drut naciągu.
armin - 2012-04-20, 13:48
Wszystko ok, ale nie wiem dlaczego teraz drutowałeś. Jeśli roślina ruszy, to za miesiąc - dwa będziesz musiał druty ściąnąć, a tak krótki okres nie zapewni nadania założonej przez Ciebie formy. Ponadto (moim skromnym zdaniem oczywiście) niektóre świeczki są ułożone zbytnio w górę. Nie zmienia to jednak mojego zdania, że zarówno roślina jak i pomysł na nią są pierwsza klasa.
peper50 - 2012-04-20, 21:05
Przemku - Dziękuję.
Piotrze - Dzięki za podpowiedź. Martwe teraz wygląda tragicznie bo brak mi odpowiednich narzędzi, coś tam zacząłem a niektóre nawet nie ruszyłem bo nie chcę zepsuć. Szczerze mówiąc to nawet nie selekcjonowałem tych martwych "zapałek" tylko wszystko objechałem do drewna. Na pewno wezmę pod uwagę Twoją propozycję, jeszcze jest na to czas . Dziękuję.
Mirku - Dziękuję. Jest tak jak napisałeś, ta z tyłu trzyma drut naciągu poza tym jest ona dłuższa tylko wychodzi z tyłu rośliny więc widać jedynie samą końcówkę.
Arminie - Drutowanie teraz jest dopuszczane pod warunkiem, że się to zrobi dobrze. Same druty starałem się nałożyć biorąc pod uwagę to o czym pisałeś. Wydaje mi się, że jest chociaż przyzwoicie, zobaczymy. Co do ułożenia rośliny i świeczek to jest to pierwsze formowanie i masa błędów i poprawek na przyszłość, nie mniej jednak masz rację i dziękuję za tą uwagę. Zależało mi głównie na jak najlepszym doświetleniu środka rośliny bo mimo, że front jest i jakoś to wygląda na zdjęciach to trzeba bardzo dużo czasu i pracy nad zagęszczaniem. Teraz dostała sporo BioGoldu i na 3-4 lata zostawiam ją w spokoju. Mam cichą nadzieję, że będzie to dobry materiał na warsztaty za parę lat.
Dziękuję wszystkim za opinię i rady.
Pozdrawiam.
armin - 2012-04-23, 08:12
Mimo wszystko uważaj i obserwuj roślinę. Widziałem drutowanie sosny przeznaczonej na wystawę w Książu. Po 3 miesiącach miałem wątpliwą przyjemność rozdrutowania tej samej sosny, bo nie mogłem patrzeć jak marnuje się fajny materiał. Wierz mi, że druty były dobrze położone, a mimo to część z nich trzeba było wręcz wyrywać z gałęzi.
peper50 - 2012-04-23, 14:52
Na pewno jest to cenna wskazówka Arminie i przyda się. Będę kontrolował druty i w razie czego interweniował. Dzięki!
fiedler1 - 2012-04-24, 10:47
peper napisales
"Arminie - Drutowanie teraz jest dopuszczane pod warunkiem, że się to zrobi dobrze"
a z tego co wiem z innego forum... druty sa nalozone nie starannie czyt. zle ...
dlatego powinienes brac pod uwage to co napisal Armin ... i albo zdejmujesz druty albo jak sam napisalem wczesniej nakladasz je DOBRZE... z tego co widzialem dales fotke z gory tej rosliny co ukazalo, ze drutowanie tej rosliny nie powala na kolana
Pozdr.
peper50 - 2012-04-24, 13:43
fiedler1 napisał/a: | peper napisales
"Arminie - Drutowanie teraz jest dopuszczane pod warunkiem, że się to zrobi dobrze"
a z tego co wiem z innego forum... druty sa nalozone nie starannie czyt. zle ...
dlatego powinienes brac pod uwage to co napisal Armin ... i albo zdejmujesz druty albo jak sam napisalem wczesniej nakladasz je DOBRZE... z tego co widzialem dales fotke z gory tej rosliny co ukazalo, ze drutowanie tej rosliny nie powala na kolana
Pozdr. |
Nie rozumiem Twojego postu. Po co wklejasz mi coś co już przeczytałem?
armin - 2012-04-25, 07:56
fiedler1 - Bartek pod pojęciem "dobrze" miał na myśli to, że nie przylegają mocno do rośliny. W materiałach na bonsai bardziej liczy się skuteczność, a nie staranność wykonania.
Fajnie by było, gdybyś podał swoje imię.
viopola - 2012-05-14, 22:01
witam ,pozwolę sobie podpiąć sie pod temat , nie mam pomysłu na moje 2 sosny, poradźcie coś . wiem, ze to jeszcze lata pracy, ale wydaje mi sie ze mają potencjał , na razie zaczynam je zagęszczać
viopola - 2013-04-14, 09:43
dzrewka na rok 2013 kwiecien, co o tym sądzicie
peper50 - 2013-04-14, 16:23
Już wklejałaś te zdjęcia w innym temacie
|
|
|