To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Wasza propozycja czyli " co z tego uczynić... " :)

homme11 - 2012-04-14, 10:53
Temat postu: Wasza propozycja czyli " co z tego uczynić... " :)
Wstępem witam wszystkich podczas swojego pierwszego postu ;)
Czytam Was i sledze Wasze poczynania od długiego czasu... Pełen jestem podziwu wobec wiedzy i efektów.
Sam dzieki Wam posiadłem trochę wiedzy merytorycznej ale praktyczne brak. W związku z tym pozwolę sobie zdać się na Wasze pomysły i propozycje dot. załączonego drzewa.
Ten jałowiec ma 23 lata i czas zmienić go z drzewa ogrodowego na bonsai. Nie chcę go jednak zniszczyć eksperymentami. Z drzewkiem trzeba robić wszystko poczawszy od cięcia korzeni po pierwsze formowanie. No i właśnie o to ostatnie Was proszę.
Bardzo zależy mi na jego wielkości. Szerokośc ma ok 120 zm. Najbardziej podobaja mi się jiny, może by i tu to wykorzystać? Jestem w pełni otwarty na Wasze uwagi i wskazówki a także wskazanie konkretnych kroków.

Drugą rośliną jest dąb. Także chciałbym poprosic Was o podpowiedzi jak go poprowadzić, tzn jaki krztałt. Czy wymusic wypuszczenie korzeni w połowie pnia? bo ten pień wydaje sie być za długi.

tym czasem pozdrawiam serdecznie,
Arek

Pit-B - 2012-04-14, 13:18

Jeśli chodzi o długość pnia dębu to wydaje mi się że jest dobra, podaje przykład tu wyglądało to jeszcze gorzej.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Co do pierwszego zdjęcia to dla mnie zbyt trudny temat a racją jest że szkoda by było zmarnować taki materiał.

peper50 - 2012-04-16, 12:14

Problemem tego jałowca są gałęzie które są skierowane tylko w jednym kierunku i to pionowo do góry a sam pień/gałąź może się okazać zbyt gruby/a na gięcia.

Myślę, że z niego można coś wycisnąć ale najlepiej jak weźmiesz go na warsztaty bo przy takiej roślinie trzeba przemyśleć wszystkie możliwe opcje.

A dąb jak dąb :) . Powodzenia.

homme11 - 2012-04-17, 14:28

dziekuje!
to prawda... jałowiec sprawia wrażenie niemozliwego już w obróbce ;) ale wyzwania nas kręcą :D nieprawda...
jak tylko uda mi sie w 3mieście poszukać jakieś mąrde ;) warsztaty to zabiorę kruszynę ze sobą