To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Ficus

Anonymous - 2012-03-09, 20:18
Temat postu: Ficus
Witam ;)
Jestem młodym i nie doświadzczony w sztuce bonsai, dlatego mam pytanie dotyczące fikusa.
W listopadzie ubiegłego roku nałozyłem druty, i mam pytanie czy coś z tego będzie?

Rady mile widziane ;)

TigerStyle - 2012-03-10, 08:34

Witam

Czy to są druty dedykowane bonsai czy po prostu jakieś kable? Tak czy siak nie są zbyt dobrze założone. Roślina ma podstawowe błędy jeżeli chodzi o proporcje czy rozłożenie gałęzi odnośnie sztuki bonsai.

Może coś z tego kiedyś będzie, ale ja na razie nic za bardzo nie widzę.

Pozdrawiam

mateusz08 - 2012-03-10, 15:29

Mi pasuje tutaj bunjin tyko trzeba by było zmienić kąt nasadzenia roślinki i pobawić się z koroną

przykładowy bunjin

TigerStyle - 2012-03-10, 18:06

Witam,

Z tego co się orientuję, to w tym stylu za dużo fikusów nie ma. Jednak widzę, że przy obecnych proporcjach, styl bunjin ma sens. Czy się uda? Tego nie wiem. Myślę, że warto spróbować. Sam w tym stylu eksperymentuje z rozmarynem :-)

Osobiście proponowałbym cięcie. Na obrazku pokazuję moje propozycje. Czerwona w pierwszej kolejności, ale jest kilka wariacji, które mają sens według mnie.

Pozdrawiam

Anonymous - 2012-03-10, 21:25

No własnie tak to jest jak sie człowiek nie zna na rzecz ;/
peper50 - 2012-03-11, 11:34

TigerStyle napisał/a:
Witam,
... ale jest kilka wariacji, które ...

Chciałeś chyba napisać wariantów albo opcji :P bo wariacje to zupełnie inna bajka... Wiem, że się czepiam pojedynczego słówka ale musiałem sprostować bo zapis jest niepoprawny :P ...

TigerStyle - 2012-03-11, 11:49

A nic nie szkodzi peper50, człowiek uczy sie całe życie. :-)