Kształtowanie drzewek - Sugestie w dalszym kształtowaniu fikusa
krislodz - 2012-01-06, 13:24 Temat postu: Sugestie w dalszym kształtowaniu fikusa Zacząłem od miesiąca kształtować fikusa którego kupiłem wstępnie ukształtowanego w szkółce bonsai. Przesadziłem go do nowej ziemii około półtora miesiąca temu, usunąłem kilka gałęzi i zadrutowałem około miesiąca temu. Moje pytanie dotyczy dalszej pracy nad nim. Szczególnie nie wiem jak rozwiązać wierzchołek, który mi sie szczególnie nie podoba. Drzewko ma około 25 cm.
Mirek Drabent - 2012-01-06, 15:10
A zdjęcie?
Pit-B - 2012-01-06, 16:38
Jak zaznaczył Mirek pierwszym zadaniem będzie wykonanie zdjęcia. Następnie napisanie jak długo roślina stacjonuje na miejscu docelowym. Potem zapewne potrzebne będzie kilka nowych zdjęć. No i temat się rozwinie i nikt nie napisze że nie udzielają porad na tym forum.
Potem wspólnie utniemy wierzchołek, między czasie okaże się że, są problemy bo przesadzenie, drutowanie wszystko naraz i temat będzie się rozwijał jak setki podobnych.
Mirek Drabent - 2012-01-06, 19:17
Wierzchołek jest za gęsty-trzeba coś wyciąć(pod twoim tematem jest temat o ligustrze, wstawiłem tam zdjęcie,może pomocne w tym przypadku) Moja propozycja ogranicza się tylko do niewielkiej korekty jednej z gałęzi Chodzi o odgięcie jej z tyłu o około 35-40 stopni.Życzę powodzenia w uprawie,to na razie tyle.
peper50 - 2012-01-06, 20:15
Jak napisano wyżej. Ja bym coś wyciął z góry i całość zadrutował i rozłożył odpowiednio. Fajny fikusik.
Pawelr75 - 2012-01-08, 19:50
Ładne drzewko
Ktoś wykonał przy nim już dużo pracy.
Pytasz co dalej?
Jeżeli przód ma być przodem to ja bym schował gałąź "1" do tyłu, bo nakłada się z gałęzią powyżej niej i psuje widok przodu.
Gałąź "2" bym troszkę obniżył i wyprostował.
No a góra do prześwietenia.
Oczywiście zanim coś utniesz pomyś wiele razy. Ja czasami przy jednym moim drzwku siedzę cały dzień. Cierpliwości i powodzenia
|
|
|