Kształtowanie drzewek - Przycinanie
Anonymous - 2006-10-06, 09:25 Temat postu: Przycinanie Witam was wszystkich serdecznie
Mam ładnego fikusa benjamina i chciałem go troszkę przyciąć tylko nie jestem pewien czy zniesie to o tej porze roku. Bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Anonymous - 2006-10-06, 11:59
Jesli roslina jest zdrowa i dobrze odzywiona,ciecie mlodych pedow mozna wykonywac przez caly rok.Jednak radykalniejsze ciecia lepiej wykonac bardzo wczesna wiosna.Jesien i zima to dla roslin pokojowych rowniez czas spoczynku,spowolnienia wegetacji,dlatego po ostrym przycinaniu wypuszczanie nowych przyrostow bedzie wolniejsze.Poszukaj na forum,o cieciu i prowadzeniu fikusow jest sporo.
Anonymous - 2006-10-06, 13:54
Nie jestem specem od tych spraw, ale patrzac na to co sie dzieje w naturze raczej poczekalbym z cieciem na wiosne, zeby po prostu bylo co ciac. .
Na zime, jesien drzewko moze doznac zbyt duzego szoku i po cieciu moze zaczat nagle tracic liscie (jak jeden z moich poczatkowych wiazow)
Pozdr.
Anonymous - 2006-10-06, 14:22
Fikus jest drzewkiem indoor - domowym ,przyznam sie szczerze że tne je kiedy chce i kiedy potrzeba bo i tak stoją cały czas w pomieszczeniu.
Jednak najlepiej zrobić jak pisze Qanita -ciecia wczesną wiosną ponieważ w dzień jest już widniej, światło grzeje dłużej i ostrzej -a w takich warunkach fikus po cieciu będzie szybciej puszczał nowe pędy niżw ponury zimowy dzień.
Anonymous - 2006-10-06, 15:47
I ja moje sześć fikusów tne kiedy chce i ile chce ale najpierw trzeba je trochę poznać. Jednak i tu się powtórzę Qanita ma całkowitą rację co do wiosny.
Anonymous - 2006-10-06, 16:08
Dzięki wam bardzo jesteście wporzo A powiedzcie mi czy po takim cięciu mógł bym ją od razu przesadzić w nowe podłoże I jakiej mieszanki glebowej potrzebuje aby był cały czas w pełni sił.
Jeszcze raz dzięki i serdecznie pozdrawiam.
MOD: Zapraszam Cie do działu "Przesadzanie i podłoża" - w wyszukiwarce, bądz też ręcznie możesz poszukać czy nie był już poruszany temat najlepszej ziemi dla fikusa Jeżeli nie znajdziesz - załóż nowy temat w dzielej j/w. Posty nie na temat będą kasowane.
Anonymous - 2007-08-19, 20:55
CZESC MAM PYTANKO, POWIEDZCIE MI JAK MAM PRZYCINAC BENIAMINKA??? SAME KONCE CZY BLISKO GRUBSZYCH GALAZEK??? PROSZE O INFO DZIEKI
pawel18 - 2007-08-20, 12:16
to w większości zależy od ciebie jaką chcesz mieć długość gałęzi zazwyczaj przycina sie do 2-3 liści ale po to aby utrzymać drzewko przy odpowiedniej formie albo po to żeby zagęścić rośline
Anonymous - 2007-08-26, 14:45
mam dzrewko bonsai nie wiem jakiego rodzaju i zastanawiam sie nad przycieciem ale nie wiem czy to jest odpowiednia pora.z gory dzieki za pomoc
Anonymous - 2007-08-27, 07:31
Niestety nie jesteśmy jasnowidzami - każdy gatunek ma inne wymagania, nie mozemy więc podać ci cudownej recepty pasującej do wszystkiego. Albo wklej tu zdjęcie, albo poszukaj w odpowiednim dziale zdjęć i sam określ co to za gatunek.
pawel18 - 2007-08-27, 12:05
i radze ci to szybko zrobic bo jeżeli jest to outdoor a trzymasz go w domu to możesz po pewnym czasie doprowadzić do jego śmierci
|
|
|