Początki - Kilka pytań od początkującego
Anonymous - 2011-12-04, 13:26 Temat postu: Kilka pytań od początkującego Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post. Wypada także powiedzieć parę słów o sobie, a więc : Mam 24 lata, bonsai interesuje się od kilku lat jednak tylko i wyłącznie jako amator
W swoim zbiorze posiadam dwa drzewka i właśnie mam kilka pytań dotyczących jednego z nich:
Drzewko te kupiłem jakiś czas temu (dobrych parę miesięcy temu) w kwiaciarni za grosze, udało mi się je odratować gdyż wyglądało bardzo marnie. Było pozbawione 2/3 liści i przesuszone.
1. Chcę przeprowadzić drutowanie, chciałbym aby ktoś doświadczony nakreślił mi jak mniej więcej zrobić to aby uzyskać najlepszy efekt. (mogę zrobić o ile jest to potrzebne zdjęcie z każdej strony)
2. Drzewko stoi w doniczce, myślę aby je przesadzić do niskiej, płytkiej doniczki. Zrobić to teraz? Czy poczekać do wiosny?
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Tomek
Mirek Drabent - 2011-12-04, 21:22
Ad.1 przeczytaj tematy, które na temat fikusów napisał WOG, to Ci wiele ułatwi,oraz pamiętaj o podstawowych zasadach dotyczących formowania (jedna gałąź-jeden poziom, gałęzie na zewnątrz łuków itd.).Ad.2 na wiosnę.
|
|
|