To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Proszę o pomoc w odpowiednim przycięciu rosnących gałązek

Anonymous - 2011-11-16, 22:04
Temat postu: Proszę o pomoc w odpowiednim przycięciu rosnących gałązek
Witam Serdecznie.
Roślinkę dostałam jako szczepkę od sąsiadki jakieś 6 lat temu, jest to najprawdopodobniej grubosz owalny tzw. drzewko szczęścia, niestety zaniedbałam ją troszkę i nie mam pomysłu jak przyciąć wysokie gałązki które szybko wspinają się do góry. Prosiłabym Was o pomoc i zaznaczenie na jakiej wysokości dobrze było by przyciąć. Dziękuję

Anonymous - 2011-11-16, 22:05
Temat postu: Kolejne zdjęcie mojej roślinki
Jak oceniacie? Są jakieś szanse na uzyskanie efektu i zabawe bonsai przy niej?? Dziękuje
armin - 2011-11-17, 10:33

Tutaj nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać w przyszłości. Widzę tu ze 4 rozwiązania, ale ich przedstawienie wymagałoby znacznie wyraźniejszych zdjęć poszczególnych gałązek, a przede wszystkim mnóstwa czasu (którego zdecydowanie brakuje). Najlepiej pojechać z rośliną na jakieś wiosenne spotkanie.
Anonymous - 2011-11-17, 11:00

Dziękuje za odpowiedź :) Jeżeli jest taka szansa to prosiłabym o ewentualne ukierunkowania mojej rośliny, zmierzyłam jej wzrost i od ziemi jej całkowita wysokość to 46 cm, przedstawiam więcej zdjęć oczywiście obraz jest troszkę poszerzony z racji 810x810