Kształtowanie drzewek - Acer ginnala, co zrobiś z martwym drewnem?
seedkris - 2011-11-13, 12:04 Temat postu: Acer ginnala, co zrobiś z martwym drewnem? Mam od kilku lat tego klona. Co mogę zrobić z nadmiarem martwego drewna na szczycie tej rośliny? Kiedy się zabrać za czyszczenie?
Mirek Drabent - 2011-11-13, 20:07
Fajny materiał. Frezarka zanim tęskni.Kiedy? Można jeszcze teraz ,można pod koniec zimy-o ile nie wnosimy rośliny na czas frezowania do nagrzanego pomieszczenia.Najlepiej robić to w miejscu w którym cały czas przebywa roślina, bez narażania jej na zmiany temperatury.Co do drzewka-usuną bym nie tylko nadmiar martwego na wierzchołku ale również martwy środek (wykonując maksymalnie dużą dziuplę, sięgającą od wierzchołka do ziemi-pozwoli to na uniknięcie ''zastoiska wodnego").
seedkris - 2011-11-14, 10:04
Dziękuję za podpowiedzi. Mam taką maszynkę dremel 300 z przedłużką. W jakie frezy mam się zaopatrzyć i gdzie ich poszukiwać?
Daniel J. - 2011-11-14, 16:20
moze coś takiego pozbyć sie martwego a z dolnych gałęzi zrobić korone
Pit-B - 2011-11-14, 19:05
Zdecydowanie popieram propozycje pozbycia się tego martwego kikuta. Nawet super wyfrezowany będzie wyglądał nienaturalnie. A propozycja Daniela zdaję się być bardzo pasująca do tej rośliny. C do wody w uciętym wierzchołku rzeczywiście przyda się zrobić dobrze zabezpieczony odpływ w celu uniknięcia gnicia.
Mirek Drabent - 2011-11-14, 21:54
Myślałem o czymś takim.Co do frezów- w sklepie na 'L'(4 litery)żółto-niebieskie logo były walizeczki z różnymi końcówkami(ok 25 pln)część takich jak wyposażenie frezarki lecz kilka bardziej nam przydatnych (frezy do drewna -3 szt.,piłka tarczowa).
seedkris - 2011-11-15, 19:19
Ta propozycja jest jak dla mnie optymalna.
Wiosną tego roku trochę usunąłem martwego drewna ze środka pnia.
|
|
|