To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Ligustr problem

sain1 - 2011-10-28, 10:17
Temat postu: Ligustr problem
Witam, mam mały problem ze swoim ligustrem. Jakies 3 miesiace temu przesadzilem go do nowej doniczki i nowej mieszanki glebowej standardowo - 1/3 zwir , 1/3 torf , 1/3 włókno kokosowe.Nawoze nawozem Biogold. Rzecz w tym, ze od jakiegos czasu zaczely mi sie pojawiać małe muszki, cos w rodzaju owocówek.Najczesciej da sie je zobaczyc przy ziemi. Zastanawiam sie czego to moze byc wina, czy moze biogoldu, choc wczesniej uzywalem i nie bylo takich problemow. Co z tym zrobic bo muszek wg mnie pojawia sie coraz wiecej :P z góry dziekuje za odpowiedz.
sain1 - 2011-10-28, 11:24

dobra znalazlem cos o jakis muszkach zwanych ziemiorkami, jednak u siebie nie widze zadnych larw ani jaj, a drzewko jest w swietnej kondycji.
peper50 - 2011-10-28, 13:31

Normalka przy biogoldzie. U mnie muszki tak samo łażą po nawozie. Nic nie zrobisz ;p tak jest i już. Zdejmiesz nawóz to się wyniosą.
sain1 - 2011-10-28, 16:28

ahaa myslalem ze to jakies ziemiórki czy cos i jakoas trzeba z tym walczyc chociaz mowie, drzewko jest w idealnej kondycji. Hmm ale dziwne bo wczesniej uzywlem biogoldu i tego nie bylo :P