Lecznica - ligustr chiński
Anonymous - 2011-10-25, 22:01 Temat postu: ligustr chiński Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem Ligustra Chińskiego zakupionego na w Bonsai Garden. Swój pierwszy post postanowiłem umieścić w dziale Lecznica, ponieważ zauważyłem następujące objawy u zieleńca:
- białą watę na pniu oraz na niektórych liściach (ściągnąłem ją za pomocą pęsety)
- małe brązowe plamki z obwódkami w kolorze żółtym, porozrywane liście (wyczytałem ,że może to być związane z „nierównomiernym” nawadnianiem- transport.....
najbardziej niepokojące są jednak przezroczysto-białe, owalne kropki”przyklejone” do liści, najczęściej na spodzie listków. Pomiędzy gałązkami odkryłem pajęczynki. Czy jest to mszyca, czy coś innego. Profilaktycznie spryskałem ligustra wodą (przegotowaną z szarym mydłem). Po dwóch dniach-rezultat równy zero.
Zapomniałem napisać,że ligustr ustawiony jest na stoliku w oknie balkonowym, z dala od kaloryfera. Podlewany wodą przegotowaną przez zanurzenie donicy (jeden raz-wilgotne podłoże utrzymuje się już od czterech dni-test z wykałaczką).
Nasuwają mi się następujące pytania: - czy obcinać zainfekowane liści (plamy, białe kropki), czy zastosować oprysk z ProAgro AE-polecony przez ogrodnika ze sklepu z drzewkami.
Proszę o radę, gdyż nie wiem co mam dalej robić.
Pozostałe rośliny w pokoju z ligustrem też mają białe, przeźroczyste kropki na liściach np. grubosz.
Nie dołączyłem zdjęcia, ponieważ na fotce wszystko wygląda ok, nie widać nic niepokojącego
|
|
|