Podlewanie i Nawożenie - Ja czensto nawozić ficusa retusa i zrazać (czym)
artur13 - 2011-10-23, 15:08 Temat postu: Ja czensto nawozić ficusa retusa i zrazać (czym) A więc tak od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem fikusa retusa. Mam kupiony nawóz i tam pisze żeby nawozi drzewko od kwietnia do teraz nie wiem czy teraz tez go nawozić i do końca roku czy tak jak pisze na opakowaniu.
Druga sprawa to taka ze nie wiem jak się zrasza i czym. Można go zraszać np butelką po clinie czy trzeba kupować specjalny spryskiwacz a jak już to jaki
Za wszystkie odpowiedzi z góry THX
lukipela - 2011-10-23, 15:52
Z nawozem wstrzymaj się do wiosny - jak wszystko będzie ok z drzewkiem to zacznij wtedy nawozić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Do spryskiwania możesz używać butelki p clinie pod warunkiem że będzie bardzo dokładnie wymyta, możesz też kupić spryskiwacz w pierwszej lepszej kwiaciarni za kilka zł.
artur13 - 2011-10-23, 19:46
Ok ale jak zacznę wcześniej nawozić to co się stanie
artur13 - 2011-10-23, 19:48
np dziś
peper50 - 2011-10-23, 20:03
Pisze się często, nie czensto.
nandu - 2011-10-23, 20:06
Nawet fikus pochodzący z cieplejszego klimatu potrzebuje okresu spoczynku. Jeżeli zaczniesz go teraz nawozić roślina po prostu zacznie intensywnie rosnąć. Cały haczyk polega na tym, że dnie są coraz krótsze, pogoda paskudna i ogólnie rzecz biorąc jest po prostu za mało światła. Twoja roślina, która zostanie nienaturalnie pobudzona do wzrostu, rosnąc, będzie się zbyt mocno wyciągała do światła. Powstaną długie i słabe gałązki, co jest bardzo niekorzystne i dla rośliny i dla bonsaisty. Cierpliwości....
artur13 - 2011-10-23, 20:10
Kurde ja już sobie zrobiłem ten roztwór . Ale jak nawiozę go raz to mu nic nie będzie .
Pit-B - 2011-10-23, 20:19
Zacznijmy od tego że masz roślinkę dopiero tydzień, więc najważniejsze to dać jej czas aby mieć sto procent pewności że jest roślinie u Ciebie dobrze. Przez ten czas bliżej nie określony po prostu poczytaj trochę to forum i zanim zadasz jakieś pytanie to przekonaj się że na pewno nie ma nigdzie odpowiedzi na nie.
Pozdrawiam życzę cierpliwości.
Roztwór zostaw nie zmarnuje się.
rastaman - 2011-10-24, 10:21
Widzę że kolega niesamowicie niecierpliwy, najpierw działa a potem zadaje pytania na forum Po prostu zostaw to drzewko w spokoju a sam zobaczysz że na razie wystarczy samo podlewanie.
artur13 - 2011-10-24, 14:43
No niestety jestem trochę ADHD ale no niestety . Kupiłem spryskiwacz Kwazar a jak nim spryskiwać tak z bliska czy bardziej z dalsza
TigerStyle - 2011-10-27, 19:40
"dalsza"? Słownik kup a drzewku daj spokój, według mnie nie przeżyje do wiosny.
|
|
|