To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - początek składania scyzoryka

Jacek Grzelak - 2011-09-08, 17:12
Temat postu: początek składania scyzoryka
W chwilach odsapnięcie i żeby się nie znudziło monotonne przesadzanie zabraliśmy się się między innymi do składania scyzoryka :lol: Oczywiście głównym "Składaczem " został Robert :spoko: w ruch poszły odciągi z grubego drutu i kilka śrub rzymskich , na początku były problemy , bowiem dostępne były jedynie malutkie rzymianki 5 i jedna z nich strzeliła pod wpływem oporu drzewka , jednak szybko poradziliśmy sobie z tym drobnym problemem kupując konkretniejszy sprzęt
Robert Błądek - 2011-10-30, 17:08

... teraz zaczątek prac nad martwym...
PYREK - 2011-11-01, 08:27

Wygląda jak przyczajony smok a nie scyzoryk :-D materiał super :prosze: Gdzie go znaleźliście?
Robert Błądek - 2011-11-01, 09:33

Z tym scyzorykiem to nie chodzi o jakąś nazwę. Gdy zaczynałem go giąć jakoś tak mi się powiedziało, że " w ciągu najbliższego roku złożę go jak scyzoryk"
Znaleziony dwa lata temu w prywatnym ogrodzie, miał być wycięty. Właściciel zgodził się aby wykopać tego jałowca.

Jacek Grzelak - 2012-11-30, 23:45

Drzewo jest już po wiosennym przesadzaniu do misy plastikowej (pojemnik roboczy ) Niestety chwilowo nie mogę zrobić nowych zdjęć , może Alfred , lub Jacek Rostkowscy coś tu wkleją , o ile zaglądają na to forum . dodam że po przesadzaniu nie robiliśmy przy drzewku nic , aż do końca lipca rosło swobodnie by mogło zalewać pęknięcia , po tym terminie było lekkie prześwietlenie korony i dalsze doginanie na śrubach , w sumie w tym roku nie za wiele by nie ryzykować pogorszeniem kondycji rośliny :roll: