Lecznica - czy ktoś może mi pomóc???
Anonymous - 2011-08-01, 16:20 Temat postu: czy ktoś może mi pomóc??? Witam. Od maja jestem posiadaczką Sageretii. Niestety już po przyniesieniu jej do domu okazało się, że drzewko zjadają jakieś szkodniki. Listki żółkły bardzo szybko i opadały. Zauważyłam od spodu liści małe przyczepione beżowe kulki a na ziemi i w glebie mikro pajączki różnego koloru (czerwone i przezroczyste). Z tego co wyczytałam były to przędziorki. Zaczęłam walczyć najpierw domowymi sposobami ale to nie przynosiło efektów. Kupiłam polecany wszędzie Magnus 200. Roślinka od dwóch tygodni jest na balkonie, została już trzykrotnie spryskana środkiem, przykryta folią dla lepszego efektu i.... nic. Czerwone robaczki nadal są w ziemi. Teraz zastanawiam się czy to na pewno przędziorki zwłaszcza, że nigdy nie zauważyłam pajęczynki a pająków nie widać na roślince tylko w ziemi. Na domiar złego zauważyłam wokół drzewka na balkonie malutkie szybko poruszające się muszki.
Czy możliwe żeby Magnus nie pomógł? Spryskać jeszcze raz? Nie wiem co teraz robić, szkoda mi teraz odpuścić i dać jej zginąć. Dodam jeszcze, że mimo złego stanu cały czas wypuszcza listki. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? bardzo proszę o pomoc.
peper50 - 2011-08-02, 16:54
Najlepiej wrzuć fotki i drzewka i tych bachorów co wariują na roślinie.
Pozdrawiam.
Darol87 - 2011-08-02, 19:42
Jeżeli widzisz muszki przy drzewku może chodzi o ziemiórki ?
Masz tutaj linka z opisem szkodnika.
http://www.przyjacielebon...topic.php?t=162
|
|
|