Lecznica - wiąz drobnolistny zasuszony :/
Anonymous - 2011-07-20, 07:51 Temat postu: wiąz drobnolistny zasuszony :/ Witam wszystkich kupiłem 2 tygodnie temu w supermarkecie dwa drzewka bonsai (wiąż drobnolistny chyba to jest)były one zasuszone zeschnięte listki,opadnięte ,kupiłem bo cena była atrakcyjna 2zł za sztukę (droższe opakowanie i doniczka .Podlewam ją co 2 dzień w upały codziennie.Nawoziłem drzewka wczoraj.Czy jest jeszcze szansa że drzewka ożyją.Gdy uciąłem nożyczkami gałązkę widać ,że jest zielonkawe.Wiek bonsai 3 lata kraj pochodzenia holandia.Bym zapomniał na 4 fotografii widać biały nalot na korze u podstawy i na mchu coś takiego mam czym to jest spowodowane.
peper50 - 2011-07-20, 17:07
Najprawdopodobniej to już trupy ;d gałązki muszą być miękkie i mocno zielone po złamaniu czy przecięciu. U Ciebie zapewne łamią się łatwo i w środku pewnie brązowawe.
Jeśli nie to próbuj dalej. Możesz zrobić im foliowy namiocik i wietrzyć kilka razy dziennie.
O nalocie nic nie powiem bo sprawa wałkowana miliony razy na forum więc szukaj ;d.
Widzę, że też jesteś z Radomska, pozdrawiam ^^
TigerStyle - 2011-07-21, 16:44
Nawożenie im pewnie tylko zaszkodziło. Zrób tak jak pisze peper50 szklarenke i może jakimś cudem odżyją. Według mnie to jednak trupy
|
|
|