Lecznica - Usychający cyprys
Maciek - 2011-06-19, 10:38 Temat postu: Usychający cyprys Witam!
Mam cyprysa od roku, sam go formuje. Ostatnio zmieniłem mu stanowisko w pokoju. Wcześniej stał na południowym oknie teraz odstawiłem go na szafkę żeby się lepiej prezentował i aby się dało zasunąć roletę. Przez pewien czas wszystko było dobrze, ładnie rósł, często go podlewałem, lecz ostatnimi czasy zaczęły mu osychać niektóre gałązki i strasznie długo pobiera wodę tak, że ostatnim razem to podlewałem go tydzień temu. Czy to może być spowodowane zmianą miejsca, czy jest jakiś inny powód? Pomóżcie gdyż utrata gałęzi na cyprysie jest bardzo widoczna.
Łukasz Czarnecki - 2011-06-19, 13:21
Jeśli stoi w domu to już masz odpowiedź.
Maciek - 2011-06-19, 14:28
Czyli nie powinien stać w domu czy o to, że go przestawiłem?
seedkris - 2011-06-19, 17:55
Napisz jaki to cyprys i wstaw aktualną fotkę. Cyprysy są trudne do uprawy domowej a w otwartym gruncie łatwo przemarzają. Miałem dawniej cyprys arizonica. Wysiany z amerykańskich nasion. Przez kilka lat rósł szybko ale każdej zimy cierpiał od wysokiej temperatury w domu.
Maciek - 2011-06-19, 18:32
To jest taki najzwyklejszy cyprys z jasnozielonymi gałązkami jakie sprzedają w hipermarketach. Wyniosłem go teraz na pole to może będzie lepiej.
seedkris - 2011-06-19, 19:42
Może miał zbyt mało słońca? Cyprysy są wybitnie światłożądne. Wygląda na Cupressus macrocarpa.
Maciek - 2011-06-20, 07:29
No może, spróbuje mu zapewnić trochę więcej słońca. Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Do jakiej temperatury może stać na polu, bo teraz w Krakowie jest około 14 stopni i boje się czy nie będzie mu za zimno?
seedkris - 2011-06-20, 11:36
Latem na balkonie nie będzie zimo. Radzę zabrać do pomieszczenie jak temperatura spadnie do kilku st. powyżej zera. Z dawnych doświadczeń pamiętam że -5C nie przetrzymał.
Maciek - 2011-06-20, 18:04
Wielkie dzięki, już stoi na balkonie od południa.
|
|
|