Początki - Listki wiązu drobnolistnego, pytanie
Anonymous - 2011-04-19, 19:31 Temat postu: Listki wiązu drobnolistnego, pytanie Witam Entuzjastów bonsai,
Mam wiąz drobnolistny od dwóch tygodni, tego samego dnia go przesadziłem do nowej ziemi (podobno specjalistyczna do drzewek bonsai, kupiona w castoramie). Aklimatyzacja przebiega bardzo sprawnie, spadły mu dosłownie 3, 4 listki od tego czasu, puszcza dużo nowych pędów. Wygląda na szczęśliwego
Pytanie mam odnośnie kilku listków, które zostały przycięte (jeszcze w sklepie), czy powinienem je obciąć całkowicie? Jeśli tak, to czy jest to odpowiednia pora na tą operację (aklimatyzacja i przesadzenie). To samo z listkami częściowo przyschniętymi, zostawić w spokoju, aż same odpadną, czy obciąć?
Poniżej zamieszczam zdjęcia listków.
SeBaSM - 2011-04-19, 21:01
Jeżeli tak bardzo Ci przeszkadzają te listki lekko ucięte to możesz je urwać bo z nich nic nie będzie - pora jest jak najbardziej odpowiednia na jakiekolwiek zabiegi związane z pielegnacja drzewka. Mam na myśli przesadzanie i przycinanie. Co do przyschnietych listków to nie ma potrzeby żeby coś z nimi robić po pewnym czasie same opadną.
Jeżeli wiąz tak dobrze przeżył aklimatyzacje i przesadzenie to pozazdrościć i należy życzyć dalszych sukcesów.
Pozdrawiam
|
|
|