To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Nagły problem pomóżcie...

Anonymous - 2011-04-11, 08:17
Temat postu: Nagły problem pomóżcie...
Witam,
Kupiłem 2 dni temu w hipermarkecie drzewko Bonsai Ligustr Chiński. Podlewałem raz dziennie, nie stał w bezpośrednim słońcu, w pokoju jest odpowiednia temperatura. Wczoraj wszystko było okej, ale dzisiaj rano drzewko wyraźnie zmizerniało - liście się pozwijały i drzewko wygląda jakby usychało (gałęzie młode zwiędły).. Jednakże na nielicznych liściach pojawiły się czarne plamki (ale na kilku liściach tylko). Co mam teraz zrobić? Proszę Was o poradę.. Z góry dziękuję za pomoc

nandu - 2011-04-11, 10:22

Nie wiem jak podlewasz drzewko ale spróbuj przez zanurzenie. Mam wrażenie, ze ma za mało wody.
Łukasz Czarnecki - 2011-04-11, 16:47

Nie podlewa się raz dziennie tylko wtedy kiedy roślina tego potrzebuje- czasem raz na kilka dni a czasem kilka razy dziennie- w ty przypadku zbita bryła korzeniowa nie pozwala na efektywne podlewanie od góry więc też skłaniam się ku podlewaniu przez zanurzenie. I radzę trochę poczytać na ten temat.
Anonymous - 2011-04-12, 16:06

Dzięki za pomoc :-) Pomogło podlewanie przez zanurzenie, już w nocy drzewko puściło nowe pędy i liście. Teraz mam jeszcze jedno pytanie do Was - co zrobić z pomarszczonymi i uschniętymi liśćmi? Zostawić je czy coś zrobić?
Mariusz G. - 2011-04-14, 14:08

Jak wyschną same odpadną nie musisz nic robić :-) )))