Co to za gatunek? - CO TO ? ; ))
Anonymous - 2011-04-10, 04:40 Temat postu: CO TO ? ; )) W lutym zakupiłem drzewko bonsai w jednym z supermarketów ... ( dokładnie w biedronce ) .
Czy moglibyście mi powiedzieć co to za gatunek ? I czy w ogóle to jest drzewko bonsai ... kosztowało około 25 zł ... Na kartce z pielęgnacją pisało , że to ficus bonsai . Przeglądając waszą stronę znalazłem 2 gatunki podobne do mojego . Mianowicie Ficus Retusa i Ligur Chiński . Czy to któryś z nich ? czy nie ? czy to w ogóle jest bonsai ? : ))
Anonymous - 2011-04-10, 04:40
a ! i obecnie te jasne listki stały się ciemno zielone ! ; )
SeBaSM - 2011-04-10, 06:41
Kameleon widze ze slabo czytales forum. Poniewaz takich pytan o tym gatunku jest duuzo. Odsylalam do tematu nizej napisanego przez piotrek887. Masz 5 pozycji nizej w tym samym dziale.
Dodam ze to fikus retusa tzw marchewa i bonsia z tego nie bedzie.
Pozdrawiam
Anonymous - 2011-04-10, 07:15
kameleon94 napisał/a: | a ! i obecnie te jasne listki stały się ciemno zielone ! ; ) |
niestety, to jest naciąganie ludzi z fikusem a do bonsai nadają się tylko drzewa i krzewy, ale tez nie wszystkie ...
TigerStyle - 2011-04-10, 08:34
dm16 napisał/a: | kameleon94 napisał/a: | a ! i obecnie te jasne listki stały się ciemno zielone ! ; ) |
niestety, to jest naciąganie ludzi z fikusem a do bonsai nadają się tylko drzewa i krzewy, ale tez nie wszystkie ... |
Fikus też się nadaje, nawet ten gatunek. Niestety jak pisali koledzy wyżej jest to potocznie zwana 'marchewa' i tak jak napisał dm16 sprzedając to jako bonsai jest to naciąganie. Tak jak również wcześniej napisano jest masa informacji tutaj na forum jeżeli chodzi o plany związane z tą rośliną.
Pozdrawiam
Anonymous - 2011-04-10, 09:50
ale nigdy nie osiągniesz tego co z jakimś gatunkiem drzewa lub krzewu,
ps. TigerStyle, masz możne gdzieś wstawione swoje bonsai na tym forum
Anonymous - 2011-04-10, 09:52
ale jesli sie bedzie starał to moze osiagnac taki oto efekt
TigerStyle - 2011-04-10, 10:23
@dm16 - mi się wydaje, że można tak marchewę 'naprawić' i osiągnąć taki efekt. Można nawet z sadzonki
Swoich drzewek nie mam na forum, ale myślę, że wrzucę bo fotki mam
Teraz mam jedynie pieprzowca i właśnie marchewę dość pokaźną. Miałem jeszcze karmonę i sageretię (nie wiem jak to jest po Polsku), ale były z marketu i padły. Powód: posadzone w glinie jak się okazało.
Fotki mam więc coś może wykombinuje.
Anonymous - 2011-04-10, 10:40
TigerStyle napisał/a: | @dm16 - mi się wydaje, że można tak marchewę 'naprawić' i osiągnąć taki efekt. Można nawet z sadzonki
Swoich drzewek nie mam na forum, ale myślę, że wrzucę bo fotki mam
Teraz mam jedynie pieprzowca i właśnie marchewę dość pokaźną. Miałem jeszcze karmonę i sageretię (nie wiem jak to jest po Polsku), ale były z marketu i padły. Powód: posadzone w glinie jak się okazało.
Fotki mam więc coś może wykombinuje. |
ale to jest dobry pomysł na zrobienie części forum "pokaz swoje bonsai"
SeBaSM - 2011-04-10, 11:03
Dawid po 1 - nie pisz jeden post pod drugim po to jest opcja edytuj zeby cos zmienic lub dodac.
Po 2 - z takiej marchewy jaka ma kameleon nie osiagniesz tego co ty pokazales. Takie cos mozna osiagnac z pojedynczego pnia a nie z tzw marchewkami.
Po 3 - wydaje mi sie ze rozmowy z Tigerem mozna prowadzic w formie prywatnych wiadomosci a nie piszac tutaj w tym poscie nie na temat.
Anonymous - 2011-04-10, 11:16
1. nikt się nie przyczepił (nawet admin) masz problemy życiowe, to nie wylewaj na forum,
2. forum jest po to żeby miło na nie wracać, a nie przejmować się bo troszkę zmienił się temat (rozumiem jeśli bym przesadzał ale po co te nerwy ), a dzięki Tobie forum traci urok bo chcesz być jak Żandarm.
3. jeśli chcemy żeby TO forum się rozwijało to musimy dbać o wizerunek przyjaznego a nie prawić kazania.
4. jest to forum "forum przyjaciół bonsai" a nie "forum Żandarmów bonsai "
5. jak lubisz innym punktować to punktujemy.
ps. pozdrów krowy dające sery u Ciebie (joke)
SeBaSM - 2011-04-10, 14:27
Słuchaj wielki przyjacielu bonsai. Jestes na forum zaledwie 2 dni a stukasz tyle postów czasami potrzebnych a czasami nie potrzebnych jak te z Tigerem.
To że nikt się nie przyczepił świadczy o tym że nikt nie chcę stukać postów tak jak Ty. Zrobiła to jedna osoba w tym przypadku ja i każdy stwierdził że nie ma sensu pisać kolejnych postów. A co do admin to pewnie go jeszcze nie było dziś.
Ja tu żadnym żadarmem ani strażnikiem nie jest ale nie lubie jak ktoś coś piszę nie na temat i jestem pewien że nie tylko ja nie lubie tego. Uważam że jeżeli chcesz sobie popisać z jakimś użytkownikiem z forum to możesz zrobić to poprzez pisanie prywatnych wiadomości a nie w tematach nie związanych z tym.
Każdy chce żeby forum było przyjazne i nie zaśmiecane zbednym postami.
Jak już zauważyłeś jest to forum Przyjaciół Bonsai - a Ty z tego forum robisz forum plotkarskie gdzie pisze się o wszystkim byle gdzie i byle jak.
Ja nie potrzebuje nikomu punktować. Sam jestem świeżym użytkownikiem ale staram się pomagać jak umię, czytam dużo i oglądam dużo. A Ty mało wiesz bo twierdzisz z marchewy można zrobić takiego bonsaia jak Ty pokazałeś - BZDURA. Nie wspone o twoich bezsensownych postach.
Uważaj na te żarty bo mi nie do śmiechu.
Anonymous - 2011-04-10, 15:00
czyli rozumiem , że ten gatunek bonsai to FICUS RETUSA ?
TigerStyle - 2011-04-10, 15:12
To jest na pewno albo fikus retusa, albo fikus ginseng. Myślę, że warto już ten temat zamknąć. Wszystko zostało napisane.
lukipela - 2011-04-10, 16:07
TigerStyle napisał/a: | To jest na pewno albo fikus retusa, albo fikus ginseng |
Już tysiące razy było na forum pisane że nie ma takiej odmiany fikusa jak ginseng. To tylko nazwa handlowa tak hodowanych roślin bo te przerośnięte korzenie przypominają żeń-szeń (ginseng właśnie). W ten sposób można hodować wszystkie odmiany które wykształcają korzenie spichrzowe, choć najczęściej jest to f. retusa. Czy w tym przypadku tez jest to ta właśnie odmiana trudno powiedzieć na podstawie zdjęcia.
|
|
|