To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Buk - fukinagashi czy miotlasty?

wizja - 2011-04-01, 18:58
Temat postu: Buk - fukinagashi czy miotlasty?
hej,

mam na tego buka pomysł na fukinagashi. Ale nie jestem pewien czy może nie pójść bardziej w styl miotłopodobny. Virt może trochę mi nie wyszedł tak jakbym chciał.

Jeśli fukinagashi to nasadził bym go zgodnie z kierunkiem wiatru, jeśli natomiast miotlaście to nasadzenie w drugą stronę. Jak myślicie?

Nie jestem pewien też co do pokroju fukinagashi - dać od góry krótsze gałęzie, czy bardziej tak jak jest?

Dzięki za wszelkie pomysły! Pozdrawiam.

Całość

Po cięciu

Virt

Front

Lewa

Prawa

Tył

Miejsce cieńcia

Nebari

armin - 2011-04-04, 08:46

Popełniłeś spore błędy przy cięciu. Z samych odgałęzień I rzędu trudno będzie Ci coś zbudować. Najpierw pomyśl o zapewnieniu roślinie idealnych warunków, później o zagęszczeniu i formowaniu.
wizja - 2011-04-04, 13:30

Dzięki armin. Bytowanie już zapewnione (większa donica + mieszanka + dobre miejsce) - może faktycznie zrobiłem na opak, tzn. najpierw przyciąłem szczyt, a chwilę później przesadziłem. Wydawało mi się, że takie cięcie pozwoli drzewku wykorzystać energię na rozbudowę dolnych partii, a nie "pakowanie" jej na górę.

Oczywiście o samym formowaniu na razie nie myślę - przyciąłem górę i będzie spokojnie rosło do przyszłego roku. Ale w sumie myślałem o tegorocznym uszczykiwaniu najmocniejszych pąków do 2 liści po wybiciu wg. metody opisywanej na bonsai4me. Myślisz, że i tego nie powinienem robić w tym sezonie?

armin - 2011-04-04, 13:48

Na tą chwilę dałbym roślinie odpocząć i zobaczył jak buczek zareagował na Twoje zabiegi. Później skupiłbym się raczej na doświetleniu poszczególnych partii i wstępnym nadaniu formy (musiałbyś jednak "widzieć" jak będzie to wyglądało w przyszłości).