Początki - Nowe Drzewko.
Anonymous - 2011-03-27, 16:53 Temat postu: Nowe Drzewko. Nie jestem pewna, czy tego typu tematu już nie było, jednak szukając nie natknęłam się na takowy.
Ostatnio zakupiłam drzewko w Ikei. Jest to Carmona macrophylla. Mam co do niej dwa pytania. Pierwsze - Czy jest to roślina typu "indoor"? Szczerze powiedziawszy, popełniłam podstawowy błąd nie dowiadując się zbyt wiele na ten temat przed kupnem. To znaczy, nie na tyle, żeby nie wiedzieć absolutnie nic, ale jednak moja wiedza nie była wystarczająca. Był to zakup wręcz spontaniczny. Drzewko zobaczyłam, bardzo mi się spodobało i bez przygotowania się na to, kupiłam je.
Drugie pytanie dotyczy przesadzenia Carmony. Była ona w zwykłej donicy, nie płaskiej, stąd też moja wątpliwość, czy należy ja przesadzić. Jeśli tak, w jaki sposób? Ma ona mnóstwo korzeni, a wiadomo, że nie chciałabym jej uszkodzić.
Z góry dziękuję.
Anonymous - 2011-03-27, 17:19
na pytanie 1: tak carmonę trzymamy wewnątrz (w lecie można wystawić na zewnątrz)
na pytanie2: z tego co wiem, to raczej powinnaś ją przesadzić. Najłatwiej wyjdzie z doniczki jak ją wsadzisz do pojemnika z wodą tak żeby ziemia porządnie namokła.
Więcej o przesadzaniu na stronie głównej w zakładce "przesadzanie" lub poczekaj na odp. bardziej doświadczonych forumowiczów.
Anonymous - 2011-03-30, 18:59
Dzięki...a już sie martwiłam
|
|
|