Początki - Pierwsze drzewko - amator
Anonymous - 2011-03-24, 23:15 Temat postu: Pierwsze drzewko - amator Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem zielony w tym temacie ale czytając wasze posty uczę się na bieżąco, lecz moje nowe bonsai chyba ma się nie najlepiej więc proszę o szybka poradę.
Więc od początku.
Drzewko najprawdopodobniej wiąz drobnolistny ( tak wywnioskowałem ze zdjęć z tego forum) został zakupiony 10 marca w super sklepie TESCO co robi chłam dla ciebie i dla rodziny ))
Ale do rzeczy od tego czasu podlewam go co jakieś 3-4 dni poprzez zanurzanie w misce aż nie nasiąknie wodą, od początku zaczęły mu usychać, żółknąc liście i opadać tak że już prawie mało co mu zostało. OK myślałem że to aklimatyzacja itp ale już chyba powinien dojść do siebie.
Od razu zaznaczę że jak to z supermarketu jest to bonsai na ilość nie na jakość ale może da się z niego coś zrobić, drzewko nie ma kratki na spodzie ani jakiegokolwiek drenażu, nie jest również przyczepione do podłoża i swobodnie można je wyciągnąć palcami z doniczki.
Wydaje mi się że ma ono za dużo korzeni lecz to zostawiam do waszej oceny, wolałbym go nie przesadzać do większej doniczki tylko jeżeli jest to potrzebne to skrócić korzenie (ale tu musicie mi doradzić jak to zrobić najlepiej)
Co z przycięciem tych gałęzi poczekać aż odżyje czy zrobić to teraz jak prawie nie ma liści.
Zakupiłem już kratkę na dno doniczki i kamyczki do drenażu jak również nawóz N5P5K5 ( w granulkach) tylko nie wiem kiedy go dać czy teraz czy przesadzić jak trzeba i za jakiś czas dodać nawóz??
Doradźcie proszę co mam robić
Anonymous - 2011-03-25, 09:39
Nawozi się rośliny w dobrej kondycji.
SeBaSM - 2011-03-25, 14:23
A więc Wiaderoczko, Twóje drzewko to faktycznie wiąz drobnolistny.
To że kupiłeś go w Tesco świadczy że mógłbyć słabo pielegnowany.
Na moje oko drzewku nic nie jest myślę że się jeszcze aklimatyzuje - z moim wiązem było podobnie też miał sporo liści, zgubił wszystkie i teraz na nowo mu wyrosły młodziutke listki i pędy. Co do podłoża, doniczki i korzeni. Zdecydowanie widać że korzenie wyrastające z doniczki, świadczy to o tym że powinnieneś wiąza przesadzić do większej doniczki ponieważ drzewko nie ma jak rosnąć i oczywiście postąpić zgodnie z tym jak powinno się przesadzać drzewka. Tu masz linka http://www.przyjacielebonsai.pl/przesadzanie1.htm
Z reguły jest tak że jak się kupuje drzewko z byle jakiego źródła i nie wie się czy jest ono w odpowiednie mieszance glebowej,czy ma drenaż czy nie - to sie to drzewko bo okresie aklimatyzacji przesadza. Chyba że drzewko jest w dobrej kondycji to czekasz do wiosny.
Z nawożeniem zaczekaj to nie jest odpowiednia pora dla nawożenie twojego drzewka.
Daj drzewku odpocząć przesadż go, niech trochę odżyje i później nawoź.
Co do infomracji na temat wiąza na przyszłość jak byś chciał jest tego duuuuużo na forum, wpisz w wyszukiwarke i napewno coś znajdziesz.
Pozdrawiam
Anonymous - 2011-03-25, 14:23
OK czyli przesadzam tylko lepiej do nowej większej donicy czy skrócić korzenie??
SeBaSM - 2011-03-25, 14:30
Wiadereczko
Wyraźnie napisałem, że wiąz nadaje się do przesadzenie i tak jak Ty piszesz do skrócenia korzeni. Tylko poczekaj jeszcze troszke niech dojdzie do siebie, niech się zaaklimatyzuje. Co do przesadzenia podałem link tam masz opisane jak trzeba postąpić przy przesadzaniu.
W twoim przypadku pasowałoby zmienić doniczkę na wiekszą, bo nawet jak przytniesz korzenie i będziesz chciał zostawić go w tej doniczce to wydaje mi się że ona będzie za mała.
Anonymous - 2011-05-22, 18:23
Witam ponownie
Poczekałem aż drzewko się zaaklimatyzuje i zacznie się rozwijać. I tak czekałem i tydzień temu przesadzięlm je do większej "doniczki" ale;
Kiedy wyciągłem i rozczesałem korzenie ( wyciągnołem z nich kawałki reklamówki jednorazowej )) to drzewko posiadało gaszcz małych korzeni i 3 głowne długie nsa 30cm korzeni. Mniejsze przyciłem ale zostawiłem te głuwne nieruszone ( mam nadzieje że dobrze) połorzyłem kratkę, drenaż i przywiazałem drzewko do donicy i zasypałem przepuszczelnym podłorzem.
Tydzień minęło od przesadzenia podlewałem je juz 2 razy ale dzrzewko przysych i żułkną mu liście czy to normalne??
Pozdrawiam
załączę zdjęcia później to pogadamy o formowaniu
lukipela - 2011-05-22, 18:31
wiadereczko napisał/a: | Mniejsze przyciłem ale zostawiłem te głuwne nieruszone ( mam nadzieje że dobrze) |
No właśnie nie dobrze - dla rośliny najcenniejsze są właśnie te najdrobniejsze korzonki. To nimi pobiera wodę i składniki pokarmowe. Jeśli wyciąłeś ich dużo a zostawiłeś tylko te głÓwne, to ciężko będzie utrzymać roślinę przy życiu.
O formowaniu zacznij myśleć dopiero jak drzewko odżyje a ty nabierzesz więcej doświadczenia.
peper50 - 2011-05-22, 21:34
Jasny gwint a mogę wiedzieć ile masz lat wiadereczko?
Anonymous - 2011-05-22, 22:59
cóż nie wydaje mi się żebym przyciął dużo za dużo, zostało ich mnóstwo ( małych korzonków) wyciąłem może 20% ale tylko czas pokarze - cóż nauka i nauka zostaje. A tak na przyszłość czy te główne długie korzenie można przyciąć powiedzmy do długości tych malutkich??
Cytat: | Jasny gwint a mogę wiedzieć ile masz lat wiadereczko? |
jak to mówią wiek nie ma znaczenia w miłości )) do bonsai
P.S
To zostało mi czekać, podlewać i czekać
lukipela - 2011-05-23, 04:21
wiadereczko napisał/a: | A tak na przyszłość czy te główne długie korzenie można przyciąć powiedzmy do długości tych malutkich?? |
Jeśli są to np grube korzenie palowe z których prawie nie wyrastają drobne korzenie włośnikowe to praktycznie możesz wyciąć całe. Chodzi tylko żeby zostało jak najwięcej włośników.
peper50 - 2011-05-23, 12:18
Trochę Ci się kolejność pomyliła, to na pewno. Najpierw tniesz korzenie a później pytasz czy dobrze zrobiłeś...
A jak by Tobie ktoś uciął rękę i powiedział - "cóż - czas pokaże czy przeżyje" - byłbyś zadowolony?
Zacznij od teorii i od szacunku do przyrody a nie od praktyki. Roślina to też żywa istota a to co zrobiłeś było nieodpowiedzialne.
Poza tym, byk na byku.
Pozdrawiam.
Anonymous - 2011-05-24, 13:11
Kolejność kolejnością ale w opisie przesadzenia było o przycięciu korzeni więc je przyciąłem i nie wiem czy to to spowodowało że drzewko ma się jak się ma, a przecież praktyka czyni mistrza
Cytat: | Poza tym, byk na byku. |
przepraszam za błędy ale spieszyłem sie i nie miałem czasu poprawiać błędów w słowniku
peper50 - 2011-05-24, 19:02
Gdyby lekarze tak podchodzili do pacjentów to by przestrzeni na cmentarze brakło.
armin - 2011-05-24, 21:46
wiadereczko napisał/a: | Kolejność kolejnością ale w opisie przesadzenia było o przycięciu korzeni więc je przyciąłem i nie wiem czy to to spowodowało że drzewko ma się jak się ma, a przecież praktyka czyni mistrza |
Przycięcie korzeni w sztuce bonsai jest zabiegiem bardziej skomplikowanym niż się wydaje. Bardzo ogólnie - zostawiamy jak najwięcej najdrobniejszych, a pozbywamy się najgrubszych. Pierwszy raz lepiej robić to z kimś doświadczonym.
Anonymous - 2011-05-26, 21:01
peper50 napisał/a: | Gdyby lekarze tak podchodzili do pacjentów to by przestrzeni na cmentarze brakło. |
haha dlatego trzeba sie bardzo długo uczyć by zostać lekarzem
Dalej czekam aż drzewko ożyje podlewam je co 3-4 dni, niektóre listki opadają ale nie wszystkie. Mam nadzieje że przeżyje bo to moje pierwsze Tescowe drzewko.
A czy przycięcie gałęzi drzewka pomoże w tym momencie, będzie miało mniej gałęzi do wyżywienia?? ( tak kombinuje i pytam wcześniej haha)
|
|
|