Początki - Sageretia
Anonymous - 2011-03-24, 14:48 Temat postu: Sageretia Witam
Dostałem tydzień temu w prezencie drzewko jest to sageretia(na ulotce pisało sagerethia-ale podejrzewam, że jest to to samo;-) Drzewko jak narazie ma się dobrze, wypuściło nawet kilka nowych listków. Postawiłem je na oknie wschodnim, ,mam nadzieje, że będzie miało tam wystarczającą ilość światła. Jest to moje pierwsze drzewko i proszę o radę w jakim stulu je formować i kiedy je przesadzić; z jednej strony doniczki wystają korzenie.Z góry dziękuje za pomoc.
Zdjęcie
Anonymous - 2011-03-24, 17:28
Teraz jest chyba odpowiedni moment na przesadzanie.
NIe znam się tak jak inni, ale to chyba nie jest najłatwiejszy gatunek, więc uważaj
TigerStyle - 2011-03-24, 17:49
Nie jest to łatwy gatunek do hodowli, łatwo go przelać i łatwo wysuszyć, nie lubi też za bardzo ruszania z miejsca na miejsce.
Jak masz go od tygodnia, to trzymaj w tym samym miejscu przez kilka kolejnych tygodni, aby się zaaklimatyzował. Może wtedy gubić liście i wyglądać marnie. Jak po tym czasie zacznie wypuszczać dużo nowych pędów, to daj im podrosnąć i jak będzie zdrowo wyglądało to przesadź. Jednak cała operacja powinna odbyć się nie później niż koniec wiosny.
I pamiętaj, że podaję jedynie wskazówki a nie gotową receptę.
Anonymous - 2011-03-24, 18:44
Dziękuje bardzo za wskazówki. Wstrzymam się z jakimikolwiek "operacjami" parę tygodni, a później przesadze, bo jakoś intuicyjnie czuję, że ciasno w tej doniczce
Czy parapet wschodniego okna to dobre miejsce dla tego gatunku?
TigerStyle - 2011-03-27, 21:11
Od wschodu może być, na parapecie jak stoi oczywiście.
|
|
|