Kształtowanie drzewek - mame chokkan benjamin
Golden - 2011-02-17, 20:04 Temat postu: mame chokkan benjamin jakiś czas temu posadziłem w płaskiej już doniczce jednego z moich fikusów. Wszystko byłoby ok, gdyby roślina nie była dwuwymiarowa. Prktycznie nie ma żadnych głęzi z przodu ani z tyłu na pędzie głównym i tu się rodzi pytanie, czy na tak małym drzewku da się zrobić jakiś przeszczep? Nigdy tego nie robiłem i boję się, że tylko oszpecę drzewo.
Daniel J. - 2011-02-17, 22:09
nie jest tak zle podstawoway blad 2 pierwsze galazki sa na tym samym poziomie czyli na grubym pniu a reszta to cienki wiezcholek tak wiec da sie go przekrecic tak zeby galezie byly z tylu i z przody
Golden - 2011-02-17, 22:20
wszystkie odgałęzienia są nieco powyżej pnia, całą koronę wyprowadziłem z jednej tylko niepozornej gałązki i tak wyszło, że akurat te dolne wyrosły na jednym poziomie, gdybym jedną z nich obniżył strasznie nienaturalnie by to wyglądało, więc wolę ich już nie ruszać. Co do obkręcania to trochę się boję bo tych gałązek jest jak na lekarstwo i cała struktura korony będzie do niczego, ale cóż pomyślę
armin - 2011-02-18, 10:03
Wizualnie robi wrażenie. Trójwymiar możesz uzyskać z odgałęzień kolejnych rzędów na głównych gałęziach. W benjaminach trwa to bardzo szybko.
Golden - 2011-02-18, 11:02
dzięki, jeszcze jedna sprawa, jak widać na zdjęciu nebari ma brzydki ciemny kolor czy da się to jakoś oczyścić?
armin - 2011-02-20, 19:56
Ze zdjęcia trudno wywnioskować co jest tego przyczyną. Podejrzewam, że woda (rzecz naturalna u benjaminów) więc rady na to raczej nie ma.
|
|
|