To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jaki styl do tych drzewek ??

SeBaSM - 2011-01-18, 16:31
Temat postu: Jaki styl do tych drzewek ??
Witam

Całkiem nie dawno zainteresowałem się bonsai :) Po przeczytaniu prawie całego forum tutaj jak i u Pana Pietraszko oraz po kupnie książki Tomlisona postanowiłem kupić sobie jakieś drzewko. Mianowicie kupiłem podocarpusa i malutkiego wiąza drobnolistnego.

I mam pytanie odnośnie stylu. Jaki styl byłby odpowiedni do tych 2 drzewek ??
Jak juz piszę to też zapytam - co o nich myślicie.

Wiem doskonale że puki co nie mogę je formować bo się aklimatyzują. Ale moje pytanie wybiega w przyszłość chciałbym sie poprostu dowiedzieć jak Wy to widzicie.

Podam linki do foek :
http://img600.imageshack.us/i/podocarpus.jpg/
http://img249.imageshack.us/i/wizb.jpg/
Opinie jednego użytkownika już znam bo jestem w stałym kontakcie z nim.

TigerStyle - 2011-01-18, 20:20

No według mnie wiąz już ma wstępnie obrany styl, dużo zmienić tutaj się nie da - już jest ukształtowany na Moyogi.

Podocarpus troszkę według mnie ciągnie w stylu Shakkan, ale zdjęcie jest tylko jedno więc trudno powiedzieć. Myślę również, że tutaj jest większe pole do popisu jeżeli chodzi o kształtowanie.

SeBaSM - 2011-01-18, 20:29

Dzięki Tiger :)

To ja poczekam jeszcze na wypowiedź innych użytkowników :D

TigerStyle - 2011-01-18, 20:43

Oj poczekaj :-) , ja sam jestem raczej świeży w to wszystko. Jedyne czym mogę się pochwalić to cierpliwość jeżeli chodzi o decyzje o ingerencji w życie mojego bonsai i 'marchewy' :-)

Zerknij tutaj, dużo można dowiedzieć się na przykładach.
Orlando Bonsai - ciekawe historie bonsai

I swoją drogą jak będę szukał nowego mieszkania, to biorę z ogrodem. Pardon za OT.

SeBaSM - 2011-01-22, 10:10

Proszę wypowiedzcie się na temat moich drzewek.
Interesuje mnie w jakim styl można by było je prowadzić i jak ogólnie wyglada ich kondycja.

Żeby nie wchodzić na link to podeśle tak fotki:) :

SirDejw - 2011-02-04, 07:41

Ze zdjęć nie wiele można wywnioskować, poza tym materiały nie powalają. o ile zdjęcie nie przekłamuje to wiąz posiada zgrubienie w połowie wysokości pnia. To spory problem i osobiście od razu rzuciło mi się to w oczy i drażniło. Poza tym wziąz ma już nadany styl i raczej cieżko będzie cos tu zmienić, ale zawsze mozna drastycznie skrócić roślinę, co pozwoli na dowolne prowadzenie liściaka i to z bardzo interesujacą szeroką podstawą pnia. nie mniej jednak trzeba zdawać sobie sprawe jak długo potrwa zanim odrośnie.

Jeśli chodzi z kolei o Podokarpa to wolałbym się nie wypowiadać bo nie mam zbyt dużego doświadczenia z tym gatunkiem. Zawsze miałem problem z przezimowaniem i jakoś się zniechęciłem do tej rośliny.

Kondycja drzewek nie jest zła, choć miodu tutaj nie ma. Należałoby przesadzić rośliny na wiosnę, z tym że podokarpa przesadzamy wczesnym latem, stosując dobrej jakości przepuszczalne mieszanki.

Radzę dużo czytać, może nie tylko fora.

Powodzenia.

slowikp - 2011-02-04, 08:14

Wiąz tragiczny, źle zimowany, podok też, kształt naddany to tylko możesz dbać.
SeBaSM - 2011-02-04, 09:15

Zdaje sobie sprawe,że kondycja tych drzewek nie jest najlepsza. Ale czego można się spodziewać bo drzewkach zakupionych w marketach typu tescko, castorama,obi itp.

Postaram się aby drzewka już za rok wyglądały ładniej i były w lepszej formie.
Na wiosne wiąza przesadze i troszke przytne, to samo zrobie z podocapusem tylko narazie bez przycięcia. Oczywiście tak jak napisał SirDejw podocarpa przesadze wczesnym latem.

Co do wiąza myślełem i tu kolega podpowiedział że Moyogi tylko i wyłącznie.
Natomiast podocapus jakiś Literat lub Shakkan.

Slowikp te drzewka wogóle nie były zimowane, kupiłem te drzewka całkiem nie dawno, a jak wiadomo w marketach drzewek nie zimują ;/

Dziękuje za Wasze opinie.

SirDejw - 2011-02-04, 10:42

Nie chodzi o to żebyś się nam tłumaczył, tylko abyś uświadomił sobie jak fatalny okres i źródło na zakup roślin wybrałeś.
SeBaSM - 2011-02-04, 11:42

Ja się nikomu nie tłumacze tylko piszę jak jest.

A to że wybrałem zakup drzewek z marketów to tylko miałem na myśli że jestem amatorem jeżeli chodzi o bonsai i nie potrzebuje jak narazie drzewek za ileś tam stówek.
Do pierwszego obycia, nauki i poznawania tej sztuki miniaturyzacji postanowiłem kupić drzewka z gorszego gatunku i owiele tańsze.

Jeżeli sprawdze się z tymi drzewkami to później bedę mógł kupić coś lepszego.

tralalala ale wróćmy do tematu :-D :mrgreen: