To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Zabezpieczanie drzewek podczas transportu

Anonymous - 2011-01-18, 13:34
Temat postu: Zabezpieczanie drzewek podczas transportu
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, jak najlepiej zabezpieczyć drzewko aby nic mu się nie stało podczas transportu, mianowicie chodzi o dwie sytuacje:

* Drzewko dopiero co kupiliśmy gdzieś w sklepie i musimy go przetransportować do domu- nie chodzi powiedzmy o kilkaset metrów tylko o parę- paręnaście kilometrów.

* Drzewko musimy wysłać pocztą, jak go zabezpieczyć przed powiedzmy sobie szczerze- fatalnymi warunkami, które zapewniają pracownicy poczty polskiej, co zrobić aby drzewko nie obijało się o ściany paczki, a przy tym nie uszkodzić go?

Pozdrawiam.

mateusz08 - 2011-01-18, 16:37

można włożyć roślinę w karton i obsypać kuleczkami ze styropianu
albo owinąć agrowłókniną albo i to i to wg. mnie to powinno być skuteczne ale nich inni też się wypowiedzą

Anonymous - 2011-01-18, 16:40

hmm, czy to pomoże, gdy np paczka zostanie rzucona?
mateusz08 - 2011-01-18, 16:42

aha i ziemie nie w doniczce tylko w folii zawiązanej (może być torebka foliowa np. z biedronki)
SirDejw - 2011-01-19, 16:56

Lepiej samemu jechać po roślinę. W pracy korzystam praktycznie ze wszystkich firm kurierskich i każda traktuje paczki jak worki ze śmieciami.
Anonymous - 2011-01-19, 21:14

Wiem, wiem, lecz niekiedy odległość jest o wiele zbyt daleka i w ostateczności jedyne wyjście to wysłanie w paczce...
peper50 - 2011-01-19, 23:50

Są specjalne usługi - wysyłka roślin etc.
Anonymous - 2011-02-07, 19:14

ja polecałbym opcje ostrożnie + priorytet wysłany do godziny 15 ;) na poczcie polskiej rośliny dochodzą bez problemu jeżeli zostaną dobrze zabezpieczone folia styropian i takie tam nie może latać przede wszystkim:)