Początki - Pleśń na podłożu.
Anonymous - 2011-01-04, 13:27 Temat postu: Pleśń na podłożu. Witam. Od pewnego czasu na ziemi zbiera się pleśń. Nie podlewam za często a jak już podleje nawet małą ilość to na drugi dzień na podłożu już jest niewielka ilość pleśni:(.
Jeżeli ktoś umie mi pomóc to bardzo proszę o pomoc.
Anonymous - 2011-01-04, 20:11
Ja bym spróbowała usunąć tą pleść oraz wszystkie liście i nieczystości z podłoża.
Anonymous - 2011-01-12, 22:46
Nie jestem dobry w te klocki... ale kiedyś podobną sytuację miałem ze smoczym owocem... po przeniesieniu do mocniejszego światła zniknęła... (ale to tylko mówię ze swoich doświadczeń)
Anonymous - 2011-01-18, 14:16
Może masz za dużą wilgoć w pomieszczeniu (jeśli to roślina indoor), spróbuj umieścić rośline gdzieś gdzie jest mniejsza wilgotność powietrza, zapewnij jej więcej światła.
Pisałeś, że nie podlewasz zbyt często- jak często podlewasz i o jaką roślinę chodzi, gdzie ją trzymasz?
Jacek Grzelak - 2011-01-18, 21:47
Problem polega na tym iż ziemia jest nieodpowiednia , a dokładnie jej konsystencja zbyt gęsta , poza tym roślina mogła być przesadzana stosunkowo niedawno i nie zdążyła się jeszcze dobrze ukorzenić , do drzewek bonsai stosuje się mieszankę ziemi i różnych frakcji żwiru by zwiększyć jej przepuszczalność , a to i tak bardzo uogólniłem
|
|
|