Lecznica - Ficus Ginseng plamki na liściach i nalot na ziemi
Anonymous - 2010-12-15, 11:43 Temat postu: Ficus Ginseng plamki na liściach i nalot na ziemi Witam,
jestem tu całkiem nowa. Jakiś tydzień temu zakupiłam Bonsai Ficus Ginseng. Dopiero w domu zauważyłam, że na niektórych liściach są ciemno brązowe plamki a na ziemi widać biały nalot. Bardzo proszę o pomoc, obawiam się, że to jakaś choroba?Drzewko jest prezentem dla męża i nie chce żeby "zmarniało".
Pozdrawiam
slowikp - 2010-12-16, 06:47
Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia. Wróżkami nie jesteśmy /
wog - 2010-12-16, 10:57
złe podłoże_biały nalot, podłoże zaczyna pleśnieć w związku z tym liscie reaguja własnie plamami czyli- jest zła gospodarka wodna
Anonymous - 2010-12-22, 22:18
wog... niekoniecznie. Potrzebne jest zdjęcie....
Biały osad na glebie może pochodzić od twardej wody... Jeśli takową jest podlewana,a zapewne tak jest. Plamki na liściach mogą pochodzić od przelania lub od twardej wody...
wog - 2010-12-22, 22:34
a o czym ja pisze?o zlej gospodarce wodnej? czy burzach piaskowych? a bialy osad od twardej wody jest malo prawdiopodobny na podlozu, raczej sie zbiera na sciankach donicy, nawet nie raczej a na 99%, ale sedzia byl blizej i wie lepiej. Mam zly dzien pa
Anonymous - 2010-12-22, 22:37
wog przepraszam.... nie wiem dlaczego, ale nie doczytałem Twojej wypowiedzi do końca (po myślniku). Już zmęczenie bierze górę... Więc taj jak napisał wog zapewne zła gospodarka wodna
wog - 2010-12-23, 12:57
|
|
|