To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Czy coś jest nie tak z moim Fikusem ?

Anonymous - 2010-11-21, 17:36
Temat postu: Czy coś jest nie tak z moim Fikusem ?
Witam wszystkich .Pisze w początkach bo moje drzewko u mnie jest około 8 miesięc y i do tej pory nie miałem takiej sytuacji.
Opis problemu :
- gubi liście
- gałązki są z wyglądu suche ale nie jestem pewny czy w środku też
Jak dbam o drzewko :
- spryskuję go wodą oraz podlewam
- stosuję pokon zgodnie z zaleceniami producenta ( obecnie odstawiony tak jak producent każe na etykiecie)

Jeszcze nie był ani razu przesadzany
Czy widzicie coś niepokojącego na drzewko coś się dzieje z nim ( przelany, za suchy, jakaś choroba ?? ? ))) proszę o pomoc

slowikp - 2010-11-24, 07:24

Mało informacji. Napisz gdzie stoi, okno, parapet, grzejnik itp.
Anonymous - 2010-11-24, 12:32

Kwiat stacjonuje na stoliku około 40 cm nad podłoga przy końcu pokoju ( pokój jest prostokątny tak że kwiat ma strumień światła z okna , napewno nie jest ciemno)
grzejnik w odległości 3,5 metra od kwiata, tem. w pokoju około 22 stopni

peper50 - 2010-11-24, 14:08

Na pewno stoi za daleko od okna. O tej porze roku gdyby stał na parapecie przy samym oknie to i tak by miał go mało.

Czy to jakiś inny czynnik nie wiem. Najlepiej napisz do WOG'a. On się zna na ficusach.

Pozdrawiam.

wog - 2010-11-25, 18:53

Myśle,ze brak światła , jak już napisał Bartek, ficus długo potrafi wytrzymać w złych warunkach oświetleniowych, ale po długim okresie braku światła liście żółkną i opadają, plamy mogą świadczyć o złym podlewaniu- może się wydawać , ze dobrze dozujemy wodę,ale zbita zasolona gleba nie pozwala systemowi korzeniowemu na poprawne funkcjonowanie. Usuń dokładnie mech z podłoża, zbierz jak największą ilość starej ziemi z góry donicy, o słabej przepuszczalności świadczy pleśń. na dno donicy wysyp co najmniej centymetrową warstwę drenażu, dosyp na drenaż dobrą mieszankę świeżej ziemi. Postaw krzak w jasnym miejscu i módl się zawsze wieczorem do tego Boga w którego wierzysz. Możesz jeszcze wsadzić roślinę w worek foliowy, ale nie ciemny! wietrz ze 2 lub 3 razy na dzień. Jak przeżyje do lutego to będzie żył :-)
Anonymous - 2010-11-25, 19:27

ma już woreczek 5l ziemi przeznaczonej do fikusów, mech i wszystko co da się z góry usuwam jutro , zrobię też foliaczka o ile sie uda i będę go doświetlał.Dziękuję za odpowiedz jeśli możesz powiedz mi jakim sposobem i jak częst go podlewać??

Gdzieś w poradniku pdf do Bonsai w google znalazłem taki sposób przygotowania doniczki do kwiata ( załącznik )

peper50 - 2010-11-25, 19:49

Moim zdaniem w Twoim przypadku najlepiej będzie jak będziesz podlewał przez zanurzenie. Gdy podlewasz od góry to woda spływa szparami między ziemią a doniczką bo ziemia jest zbyt zbita. Wydaje Ci się, że podlałeś bo woda spływa przez otwory drenażowe w doniczce a tymczasem miedzy korzeniami susza. Na forum już było to pisane nie raz więc szukaj ;)

Jeśli masz bardzo zbitą ziemię możesz też np wykałaczką "spulchnić" ją. Tylko ostrożnie, żebyś nie uszkodził korzeni. Nie wpychaj na siłę :) korzenie odetchną powietrzem a i woda łatwiej do nich dotrze. To też już było pisane na forum ;P

Pozdrawiam.

Anonymous - 2010-11-25, 20:46

oki przez zanurzenie tylko ile razy w tygodniu - albo inaczej jak często zanurzać drzewko?
peper50 - 2010-11-25, 22:51

Nie pytaj o takie rzeczy... jesteś o rok starszy ode mnie a nie chce Ci się poszukać... szukaj na forum. Na tony tego możesz znaleźć w sieci...