To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Wiąz drobnolistny (Ulmus parvifolia) "Fushigi"

peper50 - 2010-11-19, 23:22
Temat postu: Wiąz drobnolistny (Ulmus parvifolia) "Fushigi"
Witam. Postanowiłem się podzielić z Wami czymś nowym :)
Może ktoś będzie miał ochotę na virta i podsunie mi ciekawą koncepcję co formy drzewka. Ale myślę, że na tym etapie wszystko jest jasne :-P
Więcej na blogu.

Anonymous - 2010-11-20, 15:06

no muszę powiedzieć bardzo fajny okaz Ci się trafił, zazdroszczę. tylko możesz mieć mały problem z zamaskowaniem tego cięcia przy rozwidleniu tych dwóch "głównych" gałęzi. To co rzuca się w oczy to przepiękne nebari. Jeśli o mnie chodzi to zastanowiłbym się nad odcięciem najniższej gałęzi i ukształtowania dwóch koron z tych górnych gałęzi myślę że wiesz o co mi chodzi. Fajne drzewko ale sporo czyszczenia i układania przed tobą ale efekt będzie pewnie świetny. Pozdrawiam
peper50 - 2010-11-20, 15:49

Masz rację, cięcie jest odsłonięte i znajduje się w centralnym punkcie drzewka ale myślę, że coś wymyślę :-)

Czyszczenia jest bardzo dużo, na tych słabych zdjęciach mało widać, jest dużo krzyżujących się gałęzi, pełno drobnych gałązek do usunięcia, niektóre mniejsze gałęzie trzeba będzie prowadzić od początku bo te co są, są zrobione tak "na pałę". Kilka grubych gałęzi przy wcześniejszych formowaniach zostało usuniętych chyba zwykłym sekatorem, trzeba to będzie wygładzać na ładne kolanka.

Ja również zastanawiam się nad usunięciem tej najniższej gałęzi a skoro już drugiej osobie to przychodzi do głowy to coś w tym musi być.

Na wiosnę zrobię kilka rysunków z koncepcjami przyszłego wyglądu drzewka i coś wybiorę. Może ktoś na forum podrzuci jeszcze kilka ciekawych pomysłów.

Pracy dużo ale dla mnie to sama przyjemność :-) . Poza tym, wiązy bardzo szybko budują zieleń więc pożądane efekty powinny być widoczne już po kilku sezonach.

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

ItalianCopper - 2010-11-20, 19:57

Bardzo ładna roślina z imponującym nebari. Tylko jedna z pierwszych rzeczy jaką zrobiłem po obejrzeniu zdjęcia to zasłoniłem ręką pierwszą gałąź. Proponuję zrobić to samo ;) A i po ewentualnym usunięciu jej tak na moje oko trzeba będzie chyba zmienić trochę front. Tak poza tym gratuluję nabytku :)